Opinie: Een beledigingsverbod maakt geen einde aan aanslagen

Een Franse studente neemt deel aan een herdenking van de Franse leraar Samuel Paty die werd vermoord omdat hij cartoons van de profeet Mohammed gebruikte in een les over de vrijheid van meningsuiting.

Een Franse studente neemt deel aan een herdenking van de Franse leraar Samuel Paty die werd vermoord omdat hij cartoons van de profeet Mohammed gebruikte in een les over de vrijheid van meningsuiting. Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS

Een wettelijk verbod op het beledigen van Mohammed, waar de Amsterdamse imam Yassin Elforkani voor pleit, is een onverstandig idee.
Lees meer over
Opinie

Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West, deed afgelopen weekend een ‘donnertje’. Minister van Justitie Piet Hein Donner repte immers in 2004 na de moord op Theo van Gogh, die deze week 16 jaar geleden werd vermoord, over een onderzoek naar de mogelijkheden voor verruiming van de strafbaarstelling voor belediging en godslastering. Het is er gelukkig nooit van gekomen en het verbod op godslastering is per 1 maart 2014 zelfs geschrapt. Elforkani stelt nu voor om met nieuwe wetgeving de vrijheid om de profeet te beledigen in te perken.

Onverstandig idee

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's