Je mag zelf de afweging maken of je een vaccin wil. Maar je moet wél de juiste informatie krijgen | opinie

Patiënten moeten de juiste informatie voorgespiegeld krijgen over vaccinaties. Foto: ANP/Remko de Waal

Door een oud-huisarts zijn kritiek op coronavaccinaties te laten geven, kunnen krantenlezers op het verkeerde been gezet worden, stelt de Drentse Huisartsen Coöperatie. Zij roept inwoners van Drenthe op om vooral naar het spreekuur te komen van hun huisarts, als ze het hierover willen hebben.

Met verbazing lazen wij onlangs het interview met oud-huisarts Jannes Koetsier, naar aanleiding van zijn kritiek op coronavaccinaties en de adviezen van wetenschappers (‘Aan duizend argumenten niet genoeg’, DvhN , 21-08). Ondanks het feit dat de interviewer, Arend van Wijngaarden, zijn uiterste best doet om de argumenten van Koetsier terecht te weerleggen is het verbazingwekkend te zien dat een oud-collega met dergelijke ideeën zoveel podium krijgt.

Als Drentse Huisartsen Coöperatie hechten wij er waarde aan dat onze patiënten, waaronder een heleboel lezers van het Dagblad van het Noorden , juiste informatie voorgespiegeld krijgen. Dat gebeurt hier niet. Wij vinden dat iedereen zelf de afweging moet mogen maken om gevaccineerd te worden, hoewel wij ons wel zorgen maken over de patiënten die de keuze maken zichzelf en hun naasten niet optimaal te beschermen door af te zien van vaccinatie.

Als huisartsen bespreken wij elke dag medische informatie met onze patiënten om samen goede afwegingen te kunnen maken. Het is dan ook pijnlijk te moeten constateren dat een oud-collega blijkbaar niet in staat is wetenschappelijke inzichten op een juiste manier te interpreteren, waardoor het risico bestaat dat patiënten op het verkeerde been gezet worden.

Welzijn van een ander

De huidige, agressievere deltavariant is besmettelijker en de coronapatiënten die nu op de Intensive Care liggen zijn óf niet gevaccineerd, óf behoren tot een kwetsbare groep. Deze kwetsbare groep, ongeveer 1 miljoen patiënten in Nederland, is afhankelijk van de besmettelijkheid van mensen in hun omgeving. Hoe meer gevaccineerden, hoe lager de besmettingsgraad, dat heeft iedereen de afgelopen maanden met eigen ogen kunnen zien. Kiezen voor een vaccinatie betekent dus ook kiezen voor het welzijn van een ander.

Als Drentse Huisartsen Coöperatie hopen we dat patiënten die nog niet gevaccineerd zijn met hun vragen naar ons toekomen. Wij kunnen dan de laatste wetenschappelijke inzichten met hen delen en ingaan op terechte vragen en zorgen.

Wij vinden dat iedereen het recht heeft op goede en juiste informatie om zo een eigen afweging te kunnen maken. Onjuiste informatie leidt tot angst. Angst die door de heer Koetsier, al jaren niet meer werkzaam en geregistreerd als huisarts, ten onrechte wordt aangewakkerd.

Het bestuur van de Drentse Huisartsen Coöperatie schreef deze oproep namens de Drentse huisartsen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu