Opinie: 'CBR discrimineert op leeftijd!'

De tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers geldt niet in het buitenland. Foto ANP/Roos Koole

Het CBR heeft besloten dat 75-plussers maximaal een jaar mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Het is een maatregelen met ernstige nadelen.
Lees meer over
Opinie

Om de gevolgen van de achterstanden bij het CBR te beperken heeft het rijk besloten dat 75-plussers, onder omstandigheden, tot maximaal 1 jaar mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Dat lijkt een goede en sympathieke noodmaatregel, maar voor veel ouderen pakt deze maatregel heel vervelend uit!

Wat is er aan de hand? Ouderen wiens rijbewijs administratief verlengd is, mogen niet in het buitenland rijden! De verlenging (code 106) kan namelijk alleen in Nederland door opsporingsambtenaren worden gecontroleerd in het rijbewijzenregister. Wanneer een oudere in het buitenland wordt aangehouden kan hij alleen een verlopen rijbewijs tonen. Dat kan zeer vervelende gevolgen hebben, en dan hebben we het al helemaal niet over de ellende wanneer iemand betrokken raakt bij een aanrijding of ongeval.

Ongevraagd

Deze maatregel treft zeer veel ouderen. Ouderen die op vakantie willen, ouderen die hun kinderen en kleinkinderen in het buitenland willen bezoeken, maar ook ouderen die even de grens over willen voor boodschappen of een sociale activiteit worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. En het CBR weigert om de aanvragen van deze ouderen met voorrang te behandelen! Het CBR generaliseert daarbij. Ouderen krijgen de administratieve verlenging ongevraagd van het CBR, of ze dat nou willen of niet. Dat lijkt sympathiek, maar feitelijk wordt hen daarmee het recht om het CBR in gebreke te stellen ontnomen. Door het CBR zelf nog wel!

En dan bevat de wet die hals-over-kop door de Kamer is gejaagd, omdat de Kamer een oplossing eiste, ook nog eens de rariteit dat de oudere chauffeur maximaal een jaar lang mag rijden met een verlopen rijbewijs, maar dat het CBR anderhalf jaar langer de tijd heeft om de verlenging te regelen. Zoals zo vaak heeft de Kamer zich laten leiden door de waan van de dag en de eigen profileringsdrang, ten koste van zorgvuldigheid, en heeft men niet goed op zitten letten. Dit kan tegen het eind van 2020 tot enorme problemen leiden!

Wantrouwen

Wij hebben al voor veel ouderen, en anderen die voor het verlengen van hun rijbewijs een gezondheidsverklaring moeten indienen, succesvol brieven geschreven waarmee het CBR in gebreke gesteld kan worden om het proces te bespoedigen. Deze mogelijkheid heeft het rijk echter voor ouderen die een administratieve verlenging ontvangen onmogelijk gemaakt! Dit is een duidelijke vorm van leeftijdsdiscriminatie. Alleen voor schrijnende gevallen wil het CBR een uitzondering maken en het dossier voorrang geven. Maar hierin blijkt het CBR verre van transparant. Navraag leert dat de criteria waaraan moet worden voldaan om als schrijnend geval aangemerkt te worden niet openbaar worden gemaakt. Letterlijk kregen wij te horen: „Als we die bekend maken, dan is iedereen ineens een schrijnend geval.” Niet alleen hebben we hier te maken met een overheid die niet transparant is, maar dit overheidsorgaan heeft ook nog eens besloten dat de Nederlanders niet te vertrouwen zijn!!!

Wij blijven ons inspannen voor iedereen wiens rijbewijs verloopt omdat het CBR de procedures en ICT niet op orde heeft. Maar daarvoor hebben we wel een overheid nodig die u vertrouwt en die transparant durft te zijn. Daar hebben we namelijk allemaal recht op.


Douwe Oosterveen is jurist bij Oosterveen & De Groot juristen, adviseurs en mediators en gespecialiseerd in CBR-zaken.

Nieuws

Meest gelezen

menu