‘Click & collect’ en andere versoepelingen verraden dat het kabinet weinig snapt van de praktijk in de retail. De coronatax moet snel worden ingevoerd | Opinie

Een winkel in Klazienaveen heeft de deuren geopend voor het publiek, 2 maart jongstleden. Foto: Vincent Jannink

Bruisende binnensteden zijn belangrijk voor de leefbaarheid, maar juist dáár zijn de winkels het zwaarst getroffen door het coronavirus. De coronatax moet daarom snel worden ingevoerd, vindt Jos Schomaker, PvdA-Statenlid in Drenthe.
Lees meer over
Opinie

Tal van sectoren lijden over de gevolgen van de coronacrisis. Veelal extreme gevolgen, positief en negatief. Soms als gevolg van gedragsverandering naar aanleiding van berichtgeving. Soms ook door dwingend overheidsingrijpen.

Volkomen gespleten sector

Een sector waar iedereen dagelijks mee te maken heeft is de retail. Een inmiddels volkomen gespleten sector. Online versus fysieke winkels, essentieel versus niet-essentieel, binnenstedelijke retail versus grootschalige retail buiten de centra. Een andere tegenstelling: volledige afhankelijkheid van het overheidssteuninfuus versus gerealiseerde recordomzetten en nog extremere winsten.

Veel (kleinere) retail bevindt zich in de binnensteden. Al voor de pandemie waren hier problemen zichtbaar. Branchevervaging maakte dat veel artikelen ook bij grote zaken aan de stadsranden, zoals bouwmarkten, werden verkocht. Samen met de toename van online winkelen heeft dit geleid tot leegstand in de binnensteden. Een landelijk probleem en een zorgenkindje van veel gemeentebesturen.

Wonen in plaats van winkelen

Ruim vijf jaar geleden heeft de PvdA in de Provinciale Staten voorgesteld een Binnenstadsfonds op te richten. Hiermee wordt de leegstand bestreden door de binnenstad compacter te maken. Winkels dicht bij elkaar positioneren en bestemmingen wijzigen: wonen in plaats van winkelen.

De opvolger hiervan, het Regiostedenfonds gaat nog een stap verder. Toegevoegde doelstellingen zijn vergroening, goede (fiets)bereikbaarheid en het stimuleren van cultuur. Bruisende binnensteden zijn belangrijk voor de leefbaarheid.

Collecties van vorig jaar

Maar het zijn juist de binnenstadwinkels die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. Mode- en schoenenzaken, waaronder veel smaakmakers, zijn door hun voorraadproblematiek kansloos bij de huidige steunmaatregelen. De panden zijn er nog, ze hangen vol, maar met wintercollecties. Terwijl de zomercollecties binnenstromen. En ook de collecties van vorig voorjaar zijn lang niet uitverkocht.

De versoepelingen, ‘click & collect’ en ‘verkopen op afspraak met maximaal 2 klanten per etage’, verraden dat het kabinet weinig kennis heeft van de praktijk in de retail.

Klazienaveen

Enkele dagen geleden verscheen het bericht ‘35 procent van de non-food retailbedrijven weg na corona’. Hoe groot zou het percentage binnenstadwinkels zijn? Vreselijk voor de ondernemers, de recente beelden uit Klazienaveen spreken boekdelen.

En hoe groot is de maatschappelijke schade? Voor veel mensen is er een stuk vertier weggevallen; men bezoekt immers geen binnensteden die voor meer dan de helft leegstaan. Daarnaast zijn er de gigantische kosten van het opnieuw inrichten van de binnensteden.

Wie gaat betalen?

De onrechtvaardige economische gevolgen van de pandemie beginnen door te dringen. Wat is de geschatte schade-omvang, en wie gaat dit allemaal betalen? De term coronatax is geboren. Hierbij worden afwijkend grote winsten, als gevolg van de coronamaatregelen, extra belast. Waarmee de te verwachten stijging van de staatsschuld iets getemperd wordt.

Solidariteit is in het bedrijfsleven geen kernwaarde. Hoeft ook niet. Gezonde continuïteit en werkgelegenheid zijn ook belangrijk. Maar niemand zou toch bezwaar kunnen hebben tegen een coronatax? Zelfs de supermarkten, voordeeldrogisten en Bol.coms niet. Hun winsten zijn na (corona)belasting nog altijd groter dan gebruikelijk.

Fiscale rechtvaardigheid

In de Volkskrant uitten deskundigen hun zorgen over de lastige haalbaarheid van een coronatax. En over de fiscale rechtvaardigheid. Leg dat de ondernemers uit de getroffen sectoren, die al maandenlang wakker liggen, maar eens uit.

De afgelopen periode heeft ons geleerd dat de rijksoverheid creatief en slagvaardig kan zijn. De coronatax moet geen verkiezingsthema zijn, maar snel worden ingevoerd.

Een meerderheid van de kiezers wil een sterkere overheid, die onder andere inzet op een goed zorgsysteem en evenwichtiger belastingen. Dit strookt met de gedachte dat de meeste steun naar de door de pandemie werkelijk zwaarst getroffenen zou moeten gaan.


Jos Schomaker is Statenlid voor de PvdA in Drenthe

Nieuws

Meest gelezen

menu