Opinie: Crisisaanpak kabinet is chaotisch

Het coronabeleid van het kabinet van premier Rutte ontbeert duidelijkheid en leiderschap. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

We zitten in een cruciale fase van de coronacrisis. De samenleving heeft behoefte aan helder beleid, consistente maatregelen, perspectief en leiderschap.
Lees meer over
Opinie

Tot aan de zomer ging het vrij goed, maar na de persconferentie van 24 juni verloor het kabinet de regie over de crisisaanpak. De nationale crisisstructuur werd ontmanteld en we gingen collectief met reces. Het karwei zat erop, zo leek wel. Dit was echter een miskenning van het virus dat geenszins op vakantie ging. Toen de besmettingscijfers weer opliepen, was er in eerste instantie een gevoel van ‘zo erg zal het wel niet zijn’, omdat de ziekenhuis- en IC-opnames beperkt bleven. Het kabinet nam geen extra maatregelen en liet de aanpak over aan de veiligheidsregio’s, die daar echter geen raad mee wisten. In september begonnen alle alarmbellen weer te rinkelen, kleurde meer dan de helft van de regio’s oranje tot rood en besloot het kabinet weer voor een centrale aanpak.

Tenenkrommend