Kunst is essentieel voor stad en regio. Provincie- en stadsbestuur moeten het belang hiervan erkennen en kunstenaars en musea ondersteunen | opinie

Wilma van der Vliet, Aan een zijden draadje, 2022. Foto: Dirk Fennema

Kunstenaars zorgen voor energie en creativiteit, stelt Lammert Waslander. Hij hoopt dat de Provinciale Staten in Groningen het belang van kunst in de provincie erkennen en willen ondersteunen.
Lees meer over
Opinie

Aan een zijden draadje is de titel van een schilderij van Wilma van der Vliet, momenteel te zien in de 24e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling in museum Møhlmann in Appingedam. Van der Vliet uit in haar schilderij haar zorgen over het voortbestaan van de insecten in onze wereld.

Dat de natuur en ons klimaat aan een zijden draadje hangen, maakten aan schilderijen vast gelijmde activisten ons de afgelopen maand ook duidelijk. Goed dat men aandacht voor het klimaat vroeg, jammer dat men daar de kunst voor misbruikte.

Van der Vliet maakt met haar schilderij duidelijk dat de kunst zelf beter en confronterender onze aandacht kan vragen voor het klimaat. Niet alleen de natuur, ook de kunst staat onder druk, zowel in de stad als in de provincie. Het voortbestaan van museum Møhlmann hangt momenteel ook aan een zijden draadje.

Lang lopend conflict

Eigenaar Rob Møhlmann heeft, zoals teveel Groningers, een lang lopend conflict over het vergoeden van de aardbevingsschade aan zijn monumentale pand. Møhlmann is bezeten van kunst en heeft zijn museumboerderij in 2008 gerenoveerd en altijd goed onderhouden om daar voortdurend wisselende tentoonstellingen te organiseren. De krenking en boosheid is dan ook groot bij hem als het Instituut Mijnbouw Groningen zijn schade als achterstallig onderhoud classificeert.

Het is zeer triest om te constateren dat veel Groningers nog steeds moeten knokken voor erkenning van hun aardbevingsschade, met alle stress en zorgen die daarbij komen. Zorgen die bij Møhlmann vergroot worden door dreigende hoge energiekosten.

Ik hoop dat de Provinciale Staten in Groningen het belang van kunst in de provincie erkennen en willen ondersteunen. Onze provincie herbergt zeer veel kunstenaars, er worden veel succesvolle kunstmanifestaties georganiseerd, bijvoorbeeld in grotere plaatsen als Usquert en Den Andel, maar ook in het kleine Westerdijkshorn. Ze zorgen voor energie en creativiteit in onze mooie provincie. Steun voor museum Møhlmann van zowel de gemeente Appingedam als de provincie lijkt mij momenteel logisch en vanzelfsprekend om het voortbestaan van dit belangrijke museum te garanderen, evenals de erkenning van de aardbevingsschade.

Ateliers onder druk

Niet alleen de provincie ook de stad Groningen is mede dankzij de aanwezigheid van kunstacademie Minerva een broedplaats van kunstenaars. Allemaal hebben ze een werkplek nodig, maar ateliers staan in Groningen al langere tijd onder druk. De HVK (Huurdersvereniging Kunstenaars) heeft het gemeentebestuur in oktober een petitie aangeboden voor het behoud van 62 ateliers in de binnenstad. Broedplaats Backbone050 in voormalig schoolgebouw De Vinkenborgh staat onder druk omdat het huurcontract met de gemeente eind 2022 afloopt en het gebouw in slechte staat verkeert.

Kunstenaars wonend en werkend in de Biotoop in Haren organiseerden een verkooptentoonstelling, niet omdat hun ateliers onder druk staan, maar omdat door de hoge energiekosten het voor velen moeilijk wordt om een atelier of woning te kunnen huren en betalen. De gemeente erkent het belang van kunst en kunstenaars en hoopt van het lege Niemeijergebouw aan de Paterswoldseweg een creatieve broedplaats te maken, een pand dat ze nog niet bezitten en waar nog een lange weg te gaan is om het plan om te zetten in werkelijkheid.

Kunst essentieel voor de stad

Zowel het provincie- als het stadsbestuur vraag ik om het belang van de kunst in Groningen te tonen met duidelijke daden. Creatieve broedplaatsen, Minerva, het Groninger Museum en een universiteit met meer dan 50.000 studenten die elkaar inspireren en bestuiven zijn essentieel voor de ontwikkeling en aantrekkelijkheid van de stad.

In de natuur is bestuiven door insecten essentieel voor het voortbestaan van planten en natuur. Insecten wier bestaan, zoals Wilma van der Vliet laat zien, aan een zijden draadje hangt, evenals de kunst in Groningen.

Lammert Waslander uit Groningen is gepensioneerd psycholoog

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu