Boeren failliet en het voedsel tien keer duurder. De linkse partijen weten echt niet wat ze aanrichten met hun anti-boerenbeleid | opinie

Onze boerderij in Europa: Yvon met boerin Michelle en Maarten in Denemarken. Foto KRO-NCRV

Linkse partijen zien het liefst idyllische biodynamische boerderijen zoals in het nieuwe tv-programma Onze boerderij in Europa. Dat schrijft Jaap Majoor uit Laag Zuthem. Maar dat betekent volgens hem wel dat ons voedsel tien keer duurder wordt en dat boeren van donaties moeten gaan leven.

Ik mag graag kijken naar Onze boerderij in Europa , het nieuwe KRO-NCRV-programma waarin Yvon Jaspers met een aantal Boer Zoekt Vrouw -stellen per camper door ons omringende landen reist. Eindelijk een programma op de televisie dat niet tegen de boeren gericht is.

Michelle en Maarten naar Denemarken

In de aflevering van vorige week trok champignonkweker Michelle met haar Maarten in de speciale Onze boerderij in Europa -camper, met boerin Bertie relaxed achter het grote stuur, naar Denemarken.

Daar bezochten ze een boerderij waarvan de boer al meer dan dertig jaar volledig biodynamisch boert. Uit heel Europa komen mensen bij hem kijken, om met eigen ogen te aanschouwen hoe hij dat toch doet en om rust te vinden.

Droomvoorbeeld van links

Deze boer is een droomvoorbeeld van onze linkse politieke partijen. Goed voor land en dier, veel biodiversiteit, precies zoals Den Haag het wenst. Dit denkt althans de argeloze tv-kijker, die geen weet van landbouw heeft. Wie daadwerkelijk bij de landbouw betrokken is, kijkt hier heel anders naar.

De gebouwen op deze boerderij staan er niet best bij, zo bleek, het machinepark was al bijna ingestort. Je kon overduidelijk zien dat deze boer geen geld verdiende. Toen er gevraagd werd hoe deze boer aan geld kwam, werd mijn vermoeden bevestigd: hij leeft van de donaties van bezoekers.

Acht euro voor een krop sla

Als deze boer zijn voedsel moet verkopen voor de prijs die het heeft gekost, moet hij minstens tien keer de prijs krijgen van wat er nu voor het voedsel in de winkels wordt gevraagd. Kunt u het voorstellen dat u bij de supermarkt, om maar iets te noemen, geen tachtig cent maar acht euro voor een krop sla zou moeten betalen?

Groente en fruit zou alleen nog betaalbaar zijn voor mensen die meer dan twee keer modaal verdienen. Ook zal het tot hongersnood leiden, omdat het land op deze manier veel minder voedsel produceert.

Als wij kijken naar wat onze linkse partijen willen, dus op dezelfde manier boeren als deze Deense boer doet, dan zal dat betekenen dat ons voedsel tien keer duurder wordt, of dat onze boeren ook van donaties moeten leven – en anders gewoon failliet gaan.

De gevolgen worden vergeten

Dit laatste zal wel de bedoeling zijn, want dan kan Den Haag goedkoop aan land komen en zijn de boeren uit de weg geruimd. De gevolgen worden alleen vergeten.

Zo moeten we dan al het voedsel uit het buitenland gaan halen, waar het doorgaans geteeld wordt onder omstandigheden die het milieu veel meer belasten. Dit heeft dus een averechts effect.

Tien mensen aan het werk

Daarnaast houdt elke boer wel tien mensen aan het werk. Denk aan transport, bouw, mechanisatie, verwerking van voedsel, ambtenaren, en ga zo maar door. De economische schade zal dus heel groot zijn.

Ook is het zo dat de boer nu gratis het landschap onderhoudt. Zonder boeren zullen de kosten hiervan bij de burger terecht komen. Zeg maar een miljoen hectare keer duizend euro, kortom zo’n miljard euro extra kosten per jaar.

Niet de schuld van boeren

Tegen het verlies aan biodiversiteit helpt het ook niet. Het aantal natuurgebieden is de laatste twintig jaar enorm uitgebreid en toch nam de biodiversiteit af. Daar kunnen de boeren dus niet de schuld van krijgen. De weidevogels nemen vooral drastisch af door de enorme toename van roofdieren, zoals ooievaars, marters, vossen en wilde katten. De nesten bij ons in de buurt, waar we wildcamera’s bij hadden gezet, zijn allemaal door dit soort rovers leeggehaald.

De landbouw produceert alleen maar natuurlijke stikstoffen, die via een kringloop na tien jaar weer opgenomen zijn in de natuur. Heel anders dan de stikstof die vrijkomt bij de verbranding van allerlei grondstoffen. Deze stikstof hoopt zich op in de lucht en het duurt meer dan duizend jaar voordat die weer is afgebroken.

De wal keert het schip

De linkse partijen weten echt niet wat ze aanrichten met hun anti-boerenbeleid. Eén ding is zeker: vroeg of laat keert de wal het schip. Boeren die weg zijn, komen nooit meer terug.

Elke boer die in Nederland opgeruimd wordt, heeft tot gevolg dat er in het buitenland minstens twee keer zoveel natuur wordt ontgonnen voor landbouwgrond. Immers, wat er ook gebeurt, de mens heeft elke dag voedsel nodig.


Jaap Majoor uit Laag Zuthem is nauw betrokken bij de agrarische sector

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu