Gesjoemel bij huizenverkoop aanpakken? Laat de overheid van ‘makelaar’ weer een beschermde titel maken | opinie

'De meeste makelaars deugen' Foto: Shutterstock

Om de oververhitte woningmarkt een beetje te bedaren zou het volgens Herman Blom goed zijn wanneer de overheid aan het ventiel van de vastgoedbubbel gaat draaien en van ‘makelaar’ weer een beschermd beroep maakt.
Lees meer over
Opinie

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil gesjoemel bij de verkoop van woningen aanpakken. Er zouden veel sjoemelmakelaars zijn. Koop en verkoop van een woning zouden voortaan een transparant en controleerbaar proces moeten zijn.

Dat zou kunnen door de transactie van begin tot eind vast te leggen in een biedlogboek, stelt de minister. Ze denkt zelfs aan een keurmerk ‘eerlijk bieden’ voor makelaars. Hoe realistisch en wenselijk is dat, in een huizenmarkt die momenteel onder grote druk staat?

Het probleem op de huizenmarkt zit met name aan de vraagkant die is opgeblazen door lage financieringskosten (lage rente, renteaftrek en bijvoorbeeld de ‘jubelton’). Door verruiming van de geldmarkt wordt de rente laag gehouden. Nederland en Duitsland moeten namelijk meegaan in het monetaire beleid van Zuid-Europese voorzitters van de Europese Centrale Bank.

West-Europa moet Zuid-Europa helpen

Doel: West-Europa moet Zuid-Europa helpen op ons niveau van welvaart te komen. Monetair en straks ook sociaal Europees beleid is helaas al lang aan de macht van de nationale parlementen ontglipt. De West-Europese gepensioneerden kunnen meepraten over de gevolgen hiervan voor hun pensioenaanspraken.

Je mag de Nederlandse overheid gerust verwijten dat ze te lang in de lage rentepolitiek is meegegaan. Waarom ook niet al lang de hypotheekrenteaftrek verder gereduceerd of de ‘jubelton’ afgeschaft?

Laat de nieuwe regering daarom straks zo snel mogelijk het momentum van een (nog) lage rente en een Europees advies (om de renteaftrek af te schaffen) grijpen en lucht uit de opgeblazen ballon van de huizenmarkt laten lopen.

Teloorgang beroep makelaar

Van een hele andere orde is de teloorgang van het beroep van de makelaar. Er zijn veel ‘vastgoedcowboys’ op de markt gekomen die vaak niet gehinderd worden door kennis van zaken en regels, van bijvoorbeeld de erecodes van de NVM of de VBO.

Die erfenis van de inmiddels beruchte jaren negentig (denk aan de marktwerking en deregulering in onderwijs en zorg) zou ongedaan moeten worden gemaakt. Een voortvloeisel van de liberalisatie was het afschaffen van de beschermde beroepstitel ‘makelaar’ in 2001. Die was tot dan toe (sinds 1965) verbonden met een systeem van opleidings- en kwaliteitseisen op het gebied van vakbekwaamheid en onafhankelijkheid.

Het in ere herstellen van de ‘makelaar’ als beschermde naam die alleen maar gebruikt mag worden door bekwame vakmensen zou er toe kunnen leiden dat hun herkenbaarheid wordt verbeterd. Juist de beroepsorganisaties van makelaars hebben hun eigen interne procedures van beroep en tuchtrecht die helend kunnen werken bij het handhaven van faire regels.

Een woord niet langer een woord

Bij aan- en verkoop van huizen is weinig wettelijk geregeld. Sterker nog, het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste (een woord is niet langer een woord) heeft in 2003 de deur geopend voor veel wikken en wegen totdat uiteindelijk de handtekeningen zijn gezet. Die nieuwe regel toont in de actuele drukke markt zijn schaduwkant.

Uiteindelijk heeft de verkoper het laatste woord en heeft de verkoopmakelaar de belangen van de verkopende partij te behartigen. Lastig is dat niet altijd het geld beslist. Andere argumenten kunnen de voorkeur doen uitgaan naar bijvoorbeeld een sympathiek jong gezin of een goede nieuwe buurman in je ‘oude’ straat.

Ik wil maar zeggen dat een verkoopproces voor iedereen te volgen en te accepteren zou moeten zijn. Een goede verkoopmakelaar heeft de belangen van zijn client te dienen en zorgt voor passende communicatie met alle belangstellenden. De meeste makelaars deugen!

Rentes zullen omhoog gaan

Om de emoties bij huizenzoekers te bedaren zou het goed zijn wanneer de overheid aan het ventiel van de vastgoedbubbel zou gaan draaien. De rentes zullen bovendien op middellange termijn beslist omhoog gaan met alle gevolgen voor vraag en aanbod.

Al is de vorige crisis (2014) al lang weer vergeten en we weten niet wanneer, maar de volgende dip op de huizenmarkt komt er aan. Meer regels zouden dan voor een giftige cocktail van factoren kunnen zorgen.

Herman Blom is publicist

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu