Techbedrijven gebruiken de wereld als laboratorium, met de mens als proefdier. Maar wat willen de burgers met AI? | opinie

Een robot beantwoordt vragen op een techbeurs in het Duitse Frankfurt in april.

Een robot beantwoordt vragen op een techbeurs in het Duitse Frankfurt in april. Foto: AXEL HEIMKEN

In plaats van ons te concentreren op wat AI kán, kunnen we ons beter afvragen wat we met AI willen, voordat techbedrijven dat gaan bepalen, zegt Anja Sicking.
Lees meer over
Opinie

In zijn bijdrage van 15 april vertelt Jarno Duursma over nieuwe ontwikkelingen op het terrein van artificiële intelligentie. Hij is onder meer enthousiast over de snelheid waarmee het beeldmateriaal genererende AI-systeem DALL E zich ontwikkelt. Ik mis in zijn verhaal de schaduwkant die de razendsnelle AI-ontwikkeling voor veel mensen heeft. Kunstenaars in Amerika zijn al rechtszaken tegen AI-bedrijven begonnen omdat hun creatieve (mensen)werk zonder toestemming als input wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor de teksten waarmee grote taalmodellen als GPT-4 van het bedrijf OpenAI worden gevoed. Schrijvers krijgen geen cent voor het gebruik van hun werk. In mijn ogen is het high-tech plagiaat. Vooral techbedrijven profiteren ervan.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's