Opinie: Drafsport zit evenementen echt niet in de weg 

Mick Jagger tijdens het optreden van de Rolling Stones in het Groninger Stadspark in 1999. Foto Archief DVHN

De gemeentelijke plannen voor de Groninger drafbaan zijn gebaseerd op veel te rooskleurige aannames en zullen nooit tot een gezonde exploitatie leiden.

De drafbaan van onze mooie stad moet omgetoverd worden tot één van de grootste evenemententerreinen van Nederland. Dat gebeurt met een hoop cijfers, aannames en argumenten die niet kloppen. Dit plan gaat een hoop geld kosten en zal nooit een dekkende exploitatie hebben.

Om te beginnen: hoeveel acts heb je in de hele wereld die 75.000 mensen trekken? Zijn er duidelijke toezeggingen van grote organisaties als Mojo Concerts om op dit terrein één keer per maand een groot concert te organiseren? Kiest Mojo voor Groningen in plaats van Rotterdam, Amsterdam, Arnhem? Ik geloof er helemaal niets van.


Verbonden

Het is bovendien al een paar keer bewezen dat een groot evenement, waarvan er in ruim 20 jaar maar een paar zijn geweest, goed valt te combineren met de drafsport. De drafbaan en het gebruik van de drafbaan zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Groningen. Zonder een serieus alternatief te bieden wil men een contract van meer dan 100 jaar oud rücksichtslos en eenzijdig opzeggen. Zelfs de grootste huisjesmelker in onze stad Groningen gaat met meer respect met haar huurders om.


Wishful thinking

Geld blijkt weer geen rol te spelen voor gemeenteraad en B & W, alhoewel de gemeente Groningen er financieel belabberd voor staat. Dit plan is er weer één van ‘wishful thinking’, zonder dat er goed over nagedacht is. Mag ik de gemeenteraad herinneren aan de blunder met het Infoversum? Die heeft de gemeente Groningen 3 miljoen euro gekost, en in totaal 11 miljoen. Binnen een jaar failliet. 11 miljoen verdampt, knap werk.

Ook in het geval van het Infoversum werd er gegoocheld met rooskleurige cijfers, die niet klopten, maar waar de gemeenteraad en B & W wel intrapten. Hetzelfde gevoel bekruipt me weer met dit plan. Dus: bezint (goed) eer u begint.


Doe eerst een pilot

Mijn advies: wacht eerst eens af wat de verdere gevolgen zijn van de corona pandemie. Probeer eerst een pilot van zeker vijf jaar, zonder veel geld te investeren en kijk of het daadwerkelijk lukt om beroemde acts en artiesten naar Groningen te halen. Met andere woorden, kijk of het te exploiteren is. Ik denk van niet.

Grote acts hebben allemaal eigen podium. Waarin moet worden voorzien zijn stroomvoorziening (aggregaten), kantoorruimtes (portocabines), cateringtenten en dergelijke. Grote organisatoren hebben zelf veel materiaal of huren het. Dat zijn de grote kosten niet.

Laat eerst maar eens zien dat de drafbaan als een van de grootste evenemententerreinen goed is te exploiteren. Laat je goed voorlichten. Trap niet in mooie opgepoetste cijfers en verzonnen verhalen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de overlast die de omliggende wijken gaan ondervinden. De opbouw, de dag van het concert en de afbraak nemen toch gauw een week of meer in beslag. Arme buurtbewoners als het ooit wel komt tot twaalf grote concerten per jaar, waar ik nogmaals helemaal niets van geloof.Jacob Bolhuis uit Groningen is voormalig gemeenteraadslid. Hij was organisator van grote concerten en theaterproducties o.a. van Mojo Concerts en was tour- en productiemanager van grote Amerikaanse acts voor geheel Europa.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu