Deze horecaman uit Zuidlaren is zat van regelzucht en onduidelijkheid in coronatijd: 'We gaan kapot. Waar is de gerechtigheid?'

Marc Willemse uit een hartenkreet voor hemzelf en collega-ondernemers. Foto: Streetview en Bij Cosineros

Waar sommige sectoren in de economie in coronatijd floreren, sterft de horeca langzaam maar zeker een pijnlijke dood. Ook restaurants die gasten het afgelopen jaar veiligheid boden mogen de deuren niet openen. Waar is de gerechtigheid? Dat vraagt eigenaar Marc Willemse van restaurant Bij Cosineros zich af in dit opiniestuk.
Lees meer over
Opinie

De dagen worden korter, we naderen de donkere weken voor kerst. Normaal gesproken de periode dat het gezellig wordt in onze dorpskernen en winkelstraten. Verlichting wordt opgehangen, Sinterklaas doet zijn intocht, winkels maken hun etalages mooi, de kerstmarkten vinden plaats. Hoe anders is de sfeer in dit jaar.

Alle traditionele feestelijke activiteiten zijn geschrapt. Verlichting en versiering zijn er nog wel – zelfs eerder dan normaal – maar toch is het anders. Restaurants en cafés zijn nog steeds gesloten. En hun heropening laat nog wel even op zich wachten, zeker nu de besmettingscijfers niet dalen.

Dat doet mij en veel andere horeca-ondernemers groot verdriet. Langzamerhand bekruipt me het gevoel dat ik word stukgemaakt door Nederland. Niet bewust maar wel met die uitwerking.

Er zijn inmiddels dusdanig veel regels geïntroduceerd die bovendien vaak ondoorzichtig zijn, overlappend, tegenstrijdig en onvolledig, dat we door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer zien. Op deze manier wordt het mij als gepassioneerd horecaondernemer onmogelijk gemaakt mijn restaurant voort te zetten.

Alles over één kam

Al vanaf het begin hebben meerdere mensen en ook instanties gezegd dat de restaurants best open hadden kunnen blijven. Waarom is daar dan toch niet voor gekozen? De crux zit hem waarschijnlijk in de genoemde regels. Doordat deze steeds moeilijker te handhaven zijn en doordat bij voorbeeld niet kan worden uitgelegd wat wel en wat niet een restaurant is.

Hierdoor wordt door de overheid alles maar over één kam geschoren – dan zijn we van de discussie af – en blijft dus álle horeca dicht. Ik vind dat te triest voor woorden. En met mij vele collega’s: zie de protesten die nu in het zuiden van Nederland al voorkomen en waarbij verschillende ondernemers hebben aangegeven half januari weer open te gaan – regels of niet.

Gewerkt volgens de regels

Mijn conclusie is dat het gezonde verstand in Nederland niet voldoende blijkt om veilig, goed en gezond te ondernemen. Met het team van mijn restaurant hebben we ons continu aangepast aan de steeds wisselende regels en ons gehouden aan de voorschriften – en nog meer dan dat. We hebben gewerkt met intakes, het eten en drinken met trolleys aangereikt en de afstanden in acht genomen. Daarbij hebben we ook steeds de gasten op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen

Natuurlijk wil ik ook dat we met zijn allen door deze pandemie heenkomen. Ik hoop alleen dat we dat einde van deze golf als sector en als individuele ondernemingen nog gaan halen. De bottom line is dat mijn gasten tussen de twee sluitingsperiodes zich bij mij veilig hebben gevoeld en dat ook regelmatig hebben laten weten. We hebben ze zelfs met de regels een plezierige, aangename tijd kunnen bezorgen. In deze moeilijke tijd is die ontspanning een groot goed. Daarom, dames en heren politici en deskundigen: ik wil weer open!

Marc Willemse is eigenaar van restaurant Bij Cosineros in Zuidlaren.

Nieuws

Meest gelezen

menu