Politie zou racistisch hebben gehandeld bij controle op dure auto’s? Feitenonderzoek dient voorrang te hebben op ongefundeerde meningen | opinie

Vooral de wat duurdere auto's worden van de ringweg geplukt tijdens de politiecontrole in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Drie artikelen over een autocontrole plaatsten de politie ten onrechte in de beklaagdenbank, stelt Herman Blom. Volgens hem had de krant beter onderzoeksvragen kunnen stellen.
Lees meer over
Opinie

Daarvoor lees je het Dagblad van het Noorden : lokaal nieuws, zoals die over een politiecontrole op dure auto’s. Je hoopt als lezer dan op feitenonderzoek, maar wat je na drie artikelen krijgt is heel verontrustend. De politie staat in de beklaagdenbank, omdat die racistisch zou hebben gehandeld. In de strijd tegen de opdringende penose hebben we politie en justitie hard nodig, maar dergelijke berichtgeving is ondermijnend voor de Nederlandse rechtsstaat.

Het Dagblad schreef op 24 maart: ‘Verkeerscontrole bolides. Weinig witte bestuurders.’ Het ging over een opvallende, maar wel reguliere politieactie in Groningen. Dure auto’s werden streng gecontroleerd, inclusief honden en het fouilleren van vooral gekleurde bestuurders. So far so good : interessante observatie.

Een dag later komt het Dagblad erop terug. ‘Politiecontrole was vooral gericht op dure wagens’ (25 maart). Was dit wel een normale controle? Gekke vraag, want waarom niet? Net zo goed als je slechts rode of gele auto’s kunt controleren, kun je alleen maar oog hebben voor dure bakken. Geen gevalletje etnisch profileren dus.

Half werk van de politie?

We ervaren in dit tweede artikel dat er wellicht sprake was van ondermijnende criminaliteit. Het Dagblad sluit af met een interessante observatie die op half werk van de politie kan duiden. De fiscale opsporingsdienst, die op basis van belastingaangiften het inkomen van een bestuurder kan vergelijken met de aankoopwaarde van de auto, was niet aanwezig. Wordt die alsnog ingeschakeld? Dat zou je dan willen weten.

Dan komt op 29 maart een derde artikel: ‘Die controle op dikke auto’s: wat was dat nou?’. Aan het eind van dit verhaal staat de politie volstrekt ten onrechte in de beklaagdenbank: „We zitten in de ontkenningsfase qua racisme.”

De krant had in plaats van de racismekaart te trekken onderzoeksvragen kunnen stellen. Bijvoorbeeld: Waarom was de FIOD niet gelijk betrokken bij deze ‘reguliere’ verkeerscontrole. Is die alsnog geïnformeerd en zo ja, met welke conclusies?

Een antiracisme-’onderzoeker’ uit Hong Kong

Uit het grote leger van antiracisme-‘onderzoekers’, in de regel sociaal-psychologen met een diversiteitsmissie, laat het Dagblad de in Hong Kong gevestigde, maar in Groningen opgegroeide Karim Bettache aan het woord. Net als veel antiracisme-‘deskundigen’ met een migratieachtergrond lijkt hij bij voorbaat de juiste ‘identiteit’ te hebben voor geldige wetenschappelijk uitspraken.

Bettache weet wel raad met dit akkefietje in Groningen-Noord en somt het bekende activistische riedeltje op. Nederlanders – in het bijzonder overheidsdienaren – zouden racisten zijn die ‘slachtoffer zijn van de cultuur waarin ze leven.’

De voortijdige veroordeling van de politie past in het klimaat van ondermijning van de rechtsstaat waartegen voortdurend wordt gewaarschuwd. Deze vorm van bashing van overheidsdienaren creëert een maatschappelijk klimaat waarin politie, justitie en belastingambtenaren een andere kant opkijken omdat ze hun vingers niet willen branden.

Beroep politieagent in kwaad daglicht

Minstens zo bedreigend is de teloorgang van het beroep van politieagent, omdat het beroep voortdurend in een kwaad daglicht wordt geplaatst. Het grote verloop bij de politie is zo te begrijpen. Een talentvolle jonge politieman die uitstroomde vertelde me laatst dat voor hem de maatschappelijke waardering te veel is afgenomen.

In het rapport Groningse praktijken. Een analyse van (de gemeentelijke aanpak van) ondermijning in de gemeente Groningen concludeerden onderzoekers begin maart, op basis van gesprekken met betrokkenen, dat de gemeente veel te weinig doet om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Laat nu in Groningen-Noord de politie een onderzoek doen dat op geen enkele manier als etnisch profileren is te zien.

In plaats van als wetenschappers vermomde activisten aan het woord te laten zou het Dagblad het bij fact finding moeten laten: een controle van dure auto’s levert een interessant beeld op van hun chauffeurs. Terecht vroeg het Dagblad zich af waar de belastingdienst bleef bij die controle. Dat zou een passende afsluiting van deze berichtgeving zijn geweest.

Herman Blom uit Groningen is publicist en auteur van ‘Migranten in de Nederlandse samenleving’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu