Veiligheid én gevoel van veiligheid dienen beide ervaarbaar te zijn in een gebouw als het Forum Groningen | opinie

Het Forum Groningen. Foto: DVHN

Volgens Gustaaf Rutgers kunnen de gemeente Groningen en de heer Nijdam, directeur van het Forum, niet ontkennen dat ze tijdig geïnformeerd zijn dat het gebouw niet veilig is.
Lees meer over
Opinie

Met belangstelling las ik het interview met psycholoog René Diekstra als reactie op de zelfdoding afgelopen zondag vanaf het Forum in hartje Groningen: ‘Als het gebeurt, is je gebouw besmet’ ( DvhN , 23-10).

December 2019 heb ik de directie van Forum Groningen middels meerdere mails er hoffelijk op gewezen dat in mijn ogen het gebouw als onveilig is te ervaren. Telefonisch en per mail heb ik indertijd contact gehad met een architect van NL Architects. Hij ervoer – toen hij in oktober 2019 daadwerkelijk de open roltrappen besteeg – dat de opstaande rand wel erg laag uitvalt. Hij gaf mij daarin gelijk.

Nadat ik een en ander openlijk communiceerde met de directie van het Forum bleek NL Architects voor mij niet meer bereikbaar. Hun luiken gingen voor mij dicht.

Niets weten van kritiek

Maar ook de directie van het Forum wilde van mijn kritiek niets weten. Men beriep zich erop dat het gebouw is onderzocht door ‘professionals’ die keken naar eventuele gevaren. Gevaren van een eventuele springer dan wel gevaren van ongelukkigheid.

Wat de directie betrof, was daarmee de kous af. (Men had het Forum immers goedgekeurd voor publieke opening; openstaan voor gezond wantrouwen van gebruikers van het Forum wilde men overduidelijk beslist niet.)

Indertijd gaf ik de directie van het Forum nadrukkelijk aan dat ik de hoogte van de glazen afkadering tussen vloeren en open binnenruimte als gevaarlijk laag ervoer. (De hoogte is 119 centimeter.) Tevens vond (en vind) ik het ernstig gevaarlijk dat de glazen afscheidingswand geen grip bezit. Ik heb de directie er indertijd op gewezen dat de hoogte naar 140 centimeter zou moeten én dat bovenop de afscheidingswand wellicht een dikke, bolle, (niet-doorzichtige!) aluminium greep geplaatst dient te worden.

Aanbevelingen naast zich neergelegd

De directie van het Forum – de gemeente Groningen – heeft mijn aanbevelingen naast zich neergelegd. Ik herinner me dat ik mijn e-mailverkeer tussen mij en NL Architects én tussen mij en directie Forum integraal heb doorgestuurd naar alle raadsleden van de gemeente Groningen. Want het zat (en zit) me hoog.

Ik voelde bezorgdheid inzake eventuele suicideplegers én eventuele ongelukken door jeugdigen of jongvolwassenen in het doorzichtige grensgebied tussen de dik dertig meter hoge vloeren en begane grond. Levensgevaarlijk! Geen enkel raadslid reageerde op mijn aanbevelingen...

De gemeente Groningen en de heer Nijdam, directeur van het Forum, kunnen niet ontkennen dat hen tijdig is gecommuniceerd dat het Forum-gebouw onveilig is. Veiligheid én gevoel van veiligheid dienen beide ervaarbaar te zijn in een gebouw.

Zwaktebod

Dat het Forum en de gemeente Groningen vooralsnog geen commentaar heeft willen geven op het artikel, vind ik een zwaktebod. Alstublieft, heer Nijdam en gemeente Groningen, laat van u horen. Onderken de gevaren. En voorkom ze.

Gustaaf Rutgers is inwoner van Sauwerd

Praten over gedachten over zelfdoding? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24 uur per dag bereikbaar, anoniem en vertrouwelijk.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu