Hoe houden we onze huizen warm zonder regimes als dat van Rusland te steunen? Start een energierevolutie! | opinie

'Stuur tochtteams langs ramen en deuren.' Foto: Shutterstock

Hoe houden we onze huizen warm zonder regimes als dat van Rusland te steunen? Meer aardgas uit eigen bodem halen? Helemaal niet nodig, stelt Johan Duut. Volgens hem hebben we slechts een energierevolutie nodig
Lees meer over
Opinie

De prijzen van gas gaan door het dak. Kostte een kuub gas vorig jaar nog rond de 85 eurocent, nu zit die boven de 3 euro! Het verder openen van de gaskraan in Groningen zal daar weinig aan veranderen.

In Den Haag is financiële compensatie voor huishoudens geregeld en dat is zeer terecht. Een oplossing waarin we alleen compenseren en tegelijkertijd meer Gronings gas verbruiken, blijft dweilen met de kraan open. Wat echt zoden aan de dijk zet, is structureel gas besparen en daardoor minder afhankelijk worden. Maar dat kost te veel tijd zult u denken.

Transities hebben als kenmerk dat ze vaak lang duren, tot zelfs meerdere generaties. Met de energietransitie lijkt het niet anders. Maar door het snel veranderende klimaat en de afhankelijkheid van gas hebben we die tijd niet meer. We hebben een energierevolutie nodig: een snelle omwenteling naar een nieuw systeem.

Energierevolutie kan snel

Als we echt willen kan dat snel. Kijk maar eens hoe snel we in de coronacrisis dingen konden regelen. Een energierevolutie kunnen we starten met een vergelijkbare crisisaanpak. Stel dat we het aardgasgebruik in hooguit 2 jaar met 15 procent verminderen, wat ongeveer gelijk is aan het aandeel Russisch gas in ons gasnetwerk. Daarvoor is wel een en ander nodig.

Vanuit het Rijk loopt al een zogenoemd Nationaal Isolatieprogramma . Maak van dit programma een crisisaanpak via een crisiswet. Regel alles wat hiervoor nodig is. Laat cv-monteurs langs woningen gaan om de centrale verwarming goed in te regelen en de ketel op 60 graden te zetten. Dan is de eerste besparing snel geregeld.

Regel ook gratis isolatie en begin bij de slechtste woningen waar de meeste mensen wonen die de energierekening niet kunnen betalen. Uit een onderzoek in Amsterdam blijkt dat bijna een kwart van de huizen nog enkel glas heeft ( Het Parool , 23 februari). Dat is in de rest van Nederland waarschijnlijk niet veel anders.

Stuur tochtteams langs ramen en deuren

Doe daarom hetzelfde met dubbel glas. En stuur tochtteams langs ramen en deuren, want kierdichting geeft ook een snelle besparing. Regel een grote hoeveelheid hybride warmtepompen, laat deze desnoods in Nederlandse fabrieken maken.

En tot slot, maar heel belangrijk: regel veel personeel die isolatie kan aanbrengen, dubbel glas kan zetten en warmtepompen kan installeren. Net zoals in korte tijd veel mensen zijn opgeleid om miljoenen mensen te vaccineren.

En het geld voor deze aanpak? Dat is er meer dan genoeg. In het regeerakkoord zijn miljarden gereserveerd voor een klimaat- en transitiefonds. Haal een deel daarvan naar voren en zet het rechtstreeks in voor de genoemde maatregelen. Het Rijk ontvangt bovendien miljarden extra aan belastingen door de hoge gasprijzen. Zet dat geld ook in.

Besteed de compensatie aan extra maatregelen

We kunnen zelf ook een steentje bijdragen. Iedereen krijgt dit jaar compensatie voor de hoge energielasten. Voor de 7,9 miljoen woningen in Nederland gaat dat om bijna 10 miljard euro in 2022! Wie die compensatie niet acuut nodig heeft, kan dat geld ook besteden aan extra maatregelen om gas te besparen.

Tel daar de bestaande subsidies bij op. Met alle bedragen samen kunnen we héél veel isolatie, dubbel glas en warmtepompen kopen, met een blijvend voordeel voor de portemonnee, het milieu én Groningen.

De tijd dringt, dus laten we snel beginnen. En begin in de provincie Groningen. Want hier zijn de inkomens gemiddeld lager en de energierekeningen juist hoger. En de Groningers verdienen dat gewoon.

Johan Duut woont in Appingedam, is directeur van het Warmte Transitiecentrum Groningen en projectmanager/adviseur in de energietransitie

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu