Vanavond komt Veenhuizen weer eens op tv in 'Het verhaal van Nederland'. De aflevering heet 'Pioniers en paupers'. En daar gaat het een beetje mis | opinie

Daan Schuurmans presenteert Het verhaal van Nederland. Foto: NTR

Wat Peter Bos betreft moet iedereen vanavond lekker gaan kijken naar ‘Het verhaal van Nederland’, over Veenhuizen. Maar wel in de wetenschap dat het woord paupers hierin niet op zijn plaats is.
Lees meer over
Opinie

Vanavond komt Veenhuizen weer eens op tv in het NTR-programma Het verhaal van Nederland . De aflevering heet Pioniers en paupers . En daar gaat het een beetje mis.

Waarom? Hierom!

Het woord ‘paupers’ is, zeker vandaag de dag een beledigende term. Het wordt met geen ander doel gebruikt dan om je gesprekspartner te kwetsen. Het woord is in de hele Veenhuizer geschiedenis, noch die van de Koloniën van Weldadigheid, ooit gebruikt om de mensen die naar de koloniën werden gezonden te beschrijven.

Hooguit cynisch

Het woord ‘paupers’ wordt pas met Veenhuizen en de koloniën in verband gebracht door het boek H et pauperparadijs van Suzanna Jansen. Waar het ook hooguit cynisch is bedoeld.

Het is bovendien een niet passende term en op zijn zachtst gezegd niet erg netjes naar bijvoorbeeld Lizzie Müller uit Amsterdam, die als 16-jarige, volledig buiten haar eigen schuld, als wees en alleen omdat ze haar twee broertjes van 12 en 14 niet alleen wilde laten na de dood van hun beide (keurige, werkzame) ouders niet in de steek wilde laten.

Omdat ze zestien was, werd ze kameroudste en kwam daardoor als eerste in contact met een meisje dat, bleek achteraf, cholera had. ‘s Avonds spreekt ze haar broertjes nog en vertelt over haar dan nog milde klachten. Bij het ontbijt, de volgende ochtend, ontdekken Karel en Willem dat ze al begraven is. Met beddengoed en al. Anoniem.

Ze ligt nog steeds bij ons.

10.000 anonieme graven

Zij is, zelfs met de beste wil van de wereld, geen pauper te noemen. En met haar waarschijnlijk velen want er liggen 10.000 (ja, tienduizend) mensen bij ons in Veenhuizen, anoniem. Want een grafsteen zou alleen maar nog meer geld kosten.

Kijk dus met veel interesse naar deze aflevering. Het meeste zal wel kloppen maar dat ene dus zeker niet.

Peter Bos is erfgoedgids in Veenhuizen

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu