Drie mannen in deze wereld mogen raketten afsteken wat ze willen. Laat Musk, Branson en Bezos hun fallussymbolen ook gewoon op de grond houden | opinie

Impressie van ruimteraket dat 7 passagiers kan vervoeren, van Amerikaanse bedrijf SpaceX, van Elon Musk. Foto: Shutterstock

Sommige grote jongens weten niet wanneer het tijd is om te stoppen met spelen, stelt Dirkje Brouwer. Die tijd is voor raketfans Elon Muks, Jeff Bezos en Richard Branson volgens haar toch echt gekomen.
Lees meer over
Opinie

Na het nieuws dat we geen vuurwerk mogen afsteken deze jaarwisseling, verklaarde vuurwerkhandelaar André Tertsch uit Haarlem bij de NOS dat hij vermoedt dat de overheid corona gebruikt om het vuurwerkverbod erdoor te drukken. Een paar dagen schaatsen op natuurijs levert 40.000 ziekenhuisopnames op en het aantal vuurwerkslachtoffers meestal zo rond de 1000, zei Tertsch.

Daar heeft hij een punt. Maar er is natuurlijk nog een andere reden om te stoppen met vuurwerk en dat is het milieu.

Toch zijn er drie mannen in deze wereld die maar mogen afsteken wat ze willen. Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos schieten geen gillende keukenmeid of andere vuurpijlen de lucht in, nee zij gaan voor iets spannenders: het lanceren van raketten naar de ruimte. The sky is duidelijk not the limit en geen haan die kraait naar de gigantische luchtvervuiling. Geen overheid die hen in toom houdt.

Hip zonder schuldgevoel

Elon Musk – de vader van de Tesla – is op dit moment de rijkste man ter wereld. Hij is zo rijk geworden doordat heel veel mensen een Tesla en aandelen in dit merk hebben gekocht. Deze auto is zo populair doordat hij én mooi én elektrisch is en dus goed voor het milieu. Een Tesla is daarmee het nieuwe statussymbool geworden. Je kunt er hip en zonder schuldgevoel mee rondrijden.

De CO2-uitstoot die Musk voorkwam door het ontwikkelen van de Tesla wordt toch behoorlijk tenietgedaan door zijn bedrijf SpaceX. Als je genoeg geld hebt, kun je jezelf straks de ruimte in laten schieten.

Bij zijn concurrent Jeff Bezos hoef je niet te wachten, je kunt per direct al de ruimte in. Maar ook Bezos speelt een dubbelrol; zijn filantropische fonds Bezos Earth Fund wil klimaatverandering tegengaan. Ondertussen wil de zakenman ,,de ruimte koloniseren’’ en verdedigt hij zijn ruimtereizen door te zeggen dat zijn expedities volstrekt legitiem zijn, omdat je in de ruimte kunt zien hoe kwetsbaar en mooi de planeet aarde is.

Praten heeft weinig zin

Hij zou natuurlijk ook de smeltende noordpool kunnen bezoeken en eens spreken met de Inuit of de Sami, maar ik denk dat praten niet veel zin heeft. Bill Gates heeft dat namelijk al geprobeerd door echt met goede argumenten te komen en ook Prins William vond dat het tijd werd voor een gesprek, maar de Amazon-baas speelt gewoon verder.

Een andere grote jongen die van spelen houdt is Richard Branson. Hij vernoemde zijn spaceship naar zijn moeder, die hem altijd voorhield: ,,Reach for the stars.’’ Helaas nam Branson dit letterlijk. Zijn moeder was een uitzonderlijke vrouw, ook in haar opvoeding. Zij zette hem in zijn kindertijd een kilometer van huis uit de auto en hij moest zelf zijn weg naar huis vinden. Ook gooide ze hem in de rivier omdat hij moest leren er zelf weer uit te komen.

Ik geef toe: haar methode mag omstreden zijn, haar zoon is inderdaad een alleskunner geworden. Branson denkt zelf ook dat hij zo bijzonder is geworden dankzij haar. Maar ik denk er het mijne van en ben bang dat je tegen sommige mensen beter niet kunt zeggen dat ze naar de sterren moeten reiken, omdat ze dat dan ook echt doen.

Tijd om te stoppen met spelen

Sommige grote jongens weten niet wanneer het tijd is om te stoppen met spelen. Maar die tijd is nu echt gekomen.

Heren Musk, Branson en Bezos, jullie zijn echt mans genoeg, jullie zijn de grootste jongens van de wereld, dat zien we. Dat weten we, maar houd jullie fallussymbolen gewoon op de grond. Het is nergens goed voor. Gebruik jullie enorme talent en vermogen voor iets anders, er is genoeg te doen.

En mochten jullie je vervelen, verveel je dan gewoon. Schijnt heel goed voor je brein te zijn en in het vervelen zijn jullie niet alleen. Vuurwerkhandelaren doen het noodgedwongen ook, want knallen zit er even niet in.

Dirkje Brouwer is freelance-tekstschrijver

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu