Niet nog meer windmolens in en rond het Duurswold. Niet alleen omwonenden, maar ook iedere politicus en bestuurder zou daar tegen moeten zijn | opinie

Windmolens windpark Delfzijl, niet ver van het Duurswold. Foto: Jan Zeeman

De waarde van het Duurswold en omgeving wordt duidelijk erkend, stelt Wim de Boer. Volgens hem staan de plannen voor windmolens in dit gebied hier haaks op.
Lees meer over
Opinie

In de dorpen Noordbroek, Siddeburen, Hellum, Schildwolde, Overschild, Tjuchem en Steendam is grote onrust ontstaan. Het bleek namelijk dat projectontwikkelaar Pure Energie al ruim een jaar actief is om agrariërs voor zich te winnen voor de aanleg van een windpark tussen de N33 en de dorpen Noordbroek, Siddeburen, Hellum en Schildwolde.

Het dorp Hellum heeft een enquête gehouden met een zeer hoge respons en hieruit blijkt dat 85 procent van de bevolking faliekant tegen deze windmolens is.

De werkgroep ‘Geen windmolens in het Duurswold’ vertegenwoordigt nu de bovengenoemde dorpen. De werkgroep voelt zich weliswaar gesteund door de visie van de gemeente Midden-Groningen, die vindt dat deze locatie ongeschikt is voor een dergelijk park en er niet nog meer windparken in de gemeente moeten komen. Maar toch maakt de werkgroep zich ernstige zorgen.

Slecht voor gezondheid en het welbevinden

Windmolens nabij bebouwing hebben een zeer negatieve invloed op de gezondheid en het welbevinden.

Rond het windpark Meeden, maar ook bij Wagenborgen ondervinden mensen verschillende klachten door onder meer laagfrequente bromtonen, geluidsoverlast met name ’s nachts en slagschaduw overdag. Veel mensen storen zich aan de knipperende witte of ’s nachts rode lampen.

Recent nog bevestigden Europese regels dat de afstand tot de bebouwing minimaal tien keer de tiphoogte van de molen behoort te zijn. Maar deze regels zijn door onze Rijksoverheid en onze Provinciale bestuurders rond Meeden genegeerd, met grote gevolgen. Zoals recent nog bij de NPO te zien was in de documentaire Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën.

Geplande molens nóg hoger

De geplande molens in het Duurswold zullen nóg hoger worden. Een tiphoogte van meer dan 250 meter. Ze staan in het ontwerp op slechts enkele honderden meters afstand van de bebouwing. Dat zou volgens de richtlijnen dus eigenlijk een afstand van minimaal 2500 meter of meer moeten zijn.

Voor de goede orde, de werkgroep is overtuigd van de noodzaak en onontkoombaarheid van de energietransitie en wil daar graag met denk- en daadkracht de schouders onder zetten.

Nu echter wordt de hele energietransitie – zonder kans op serieuze inspraak ‘van onderop’ – met zeer veel haast uitgerold, omdat er veel subsidie beschikbaar is, waarbij vooral de investeerders veel rendement maken. Het belastinggeld en de pensioengelden van de burger worden daarbij ingezet door projectontwikkelaars als Pure Energie.

Project straks weer doorverkocht

Nog voor er een windmolen gebouwd is, wordt het project straks weer doorverkocht aan bijvoorbeeld Toyota, RWE of Vattenfall. Buitenlandse multinationals die hier vrijwel geen belasting betalen, maar wel rijk worden door dit perverse systeem. Het heeft uiteindelijk alleen maar een onnodige verhoging van de energieprijs voor de consument tot gevolg.

En, die energietransitie draagt dan wel het label duurzaam, maar is dat wel zo wanneer we alle gevolgen onder ogen zien?

Per jaar worden grote hoeveelheden insecten en vogels vernietigd door de malende wieken van de windmolens. Wat betekent dit voor de biodiversiteit en uiteindelijk voor onze voedselvoorziening op de lange termijn?

Er staan er al vele honderden

Rondom het betreffende gebied Duurswold, dat wordt omzoomd door belangrijke natuurgebieden als het Roegwold, het Schildmeer, de Baggerputten, het Slochterbos, het Proostmeer en het Hondshalstermeer, staan al vele honderden windmolens. In deze gebieden leven erg veel insecten en beschermde vogelsoorten zoals de ijsvogel, de witwangstern, de zeearend, de blauwborst, de lepelaar et cetera.

Bovenstaande, maar ook de verontreiniging door de bouw en de op termijn gigantische berg aan windmolenafval, wordt totaal niet meegewogen.

In het werkboek van de Regionale Energie Strategie (RES) worden de natuur- en cultuurwaarden van het gebied duidelijk erkend en beschreven als weids laagveenlandschap, met een bijzondere landschappelijke openheid. De plannen voor windmolens in het Duurswold staan hier haaks op.

Het lijkt ons overduidelijk dat voor dit gebied een uitbreidingsverbod voor windmolens zou moeten gelden. En dat niet alleen de omwonenden, maar ook iedere politicus en bestuurder daar voor zou moeten zijn.

Wim de Boer, namen de ‘Werkgroep NEE tegen Windmolens in het Duurswold’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu