Graywashing: het gebruik en winnen van fossiele brandstof goed praten. Het gebeurt nu, vlakbij onze Waddenzee, een uniek gebied, Unesco werelderfgoed zelfs | opinie

Waddenzee moet beschermd worden tegen deze ongewenste gaswinningsactiviteiten. Foto: Shutterstock

In plaats van meer te investeren in de energietransitie, waarbij we afstappen van fossiele brandstoffen, zijn er plannen om juist meer gas te boren, onder de Waddenzee. Graywashing, noemen Nadja Siersema-Orsel en Hendri Meendering dit.
Lees meer over
Opinie

Gasboringen er positief uit laten zien, doordat er een oorlog is en mogelijk, heel misschien een gastekort ontstaat. Dit is Graywashing: het gebruik en winnen van fossiele brandstof goed praten. Ten koste van alles willen winnen. Vasthouden aan korte termijn denken en teruggrijpen naar de makkelijkste oplossing.

Graywashing gebeurt nu, vlakbij onze Waddenzee, een uniek gebied, Unesco werelderfgoed zelfs! De gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard is nog steeds niet van de baan en we praten al over een nieuwe vergunning die de natuur gaat aantasten bij Schiermonnikoog en het Duitse waddeneiland Borkum.

Wij zitten sinds een paar maanden in een bijzondere situatie: een oorlog in Europa. Dit zorgt voor spanningen in veel landen, waarbij we ineens problemen kennen zoals een mogelijk gastekort. Een goed moment dus om nog meer te investeren in de energietransitie, waarbij we afstappen van fossiele brandstoffen. Maar in plaats daarvan doen we het tegenovergestelde: meer boren naar gas. Graywashing dus, een snelle, ongewenste oplossing. Waarbij het ook nog een paar jaar duurt voor de winning echt op gang komt, tijd die we ook kunnen gebruiken om de energietransitie verder vorm te geven.

Funest voor dit gebied

Dit korte termijn denken speelt nu boven Schiermonnikoog en Borkum. Het bedrijf One-Dyas wil hier boren naar gas, nabij kwetsbare, net herstelde natuur: de Wadden en Borkumse stenen. Voor de oorlog was dit voor de Duitse overheid onbespreekbaar. Nu grijpt ook de deelstaat Nedersaksen naar de makkelijkste oplossing en zegt ‘ja’ tegen het project. Terwijl de verwachte gasopbrengst maar voor 1 procent bijdraagt aan het Duitse gasgebruik. Voor deze 1 procent worden zeer kwetsbare natuurgebieden in gevaar gebracht. In gevaar omdat dit kan zorgen voor bodemdaling en verstoring van de waterhuishouding; die zijn funest voor dit gebied.

Ook Nederland is betrokken bij deze vorm van Graywashing. De Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat moet hier namelijk een vergunning voor afgeven, omdat er geboord wordt vanuit Nederlandse wateren. En helaas, ook bij onze regering zie je: er wordt gegrepen naar de makkelijkste oplossing. Wij weten dat dit de verkeerde aanpak is.

Er is veel bezwaar tegen de geplande gaswinning: burgemeesters van Nederlandse en Duitse Waddeneilanden; natuurorganisaties zoals de Waddenvereniging en Wereld Natuurfonds Nederland; UNESCO, provinciale Statenleden, gemeenteraadsleden, Wadden Seaboard, Europees Parlement. Allemaal wijzen ze op de kwetsbaarheid van de Wadden, allemaal zien ze de gevaren van het boren naar gas. Allemaal zien ze dat dit niet de juiste keuze is. Maar de betrokken overheden? Die gaan gewoon hun gang.

Waddenzee moet beschermd worden

De Waddenzee is een uniek gebied, werelderfgoed, wij moeten dit beschermen tegen deze ongewenste gaswinningsactiviteiten. Wij moeten ervoor zorgen dat we de juiste beslissingen nemen om dit gebied te behouden en beschermen. Gasboren hoort hier niet bij.

Onze regering moet af van Graywashing, van dit korte termijn denken. We moeten inzetten op duurzame energie, zodat we schoon kunnen produceren met minimale schade aan dit unieke natuurgebied en onze eigen leefomgeving. Het kan wel, maar de politiek moet dit inzien en hieraan vasthouden. Wij roepen de Nederlandse en Duitse overheden dan ook op: hou vast aan de energietransitie, hou vast aan de juiste keuzes. Geef die vergunning niet af!

Nadja Siersema-Orsel en Hendri Meendering zijn Statenleden provincie Groningen GroenLinks

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu