Opinie: Het Forum als moderne burcht

Forum Groningen: een veilige haven. Foto: Forum/Siese Veenstra

Het nieuwe Forum, de Kolos van Groningen, is een plek om te schuilen als het daarbuiten niet meer gaat.
Lees meer over
Opinie

In de traditie van de Groninger borgen heeft de stad nu zijn eigen versterkte burcht. Het Forum. De schuine muren uit massieve platen natuursteen stralen kracht uit. Hierachter ben je veilig. Een kolossale burcht, geborgenheid 2.0. Maar waarvoor hoeven we tegenwoordig nog te schuilen?

Borgen zijn voor de herenboer om mee te pronken, voor de notabelen om hun invloed te tonen, en voor de burger om te schuilen. En wat doet onze eigentijdse borg, Het Forum? Het trekt de Stadjer uit zijn huis om stookkosten uit te sparen, omdat de gemeentelijke belasting wel heel snel is gestegen de laatste tijd. Het trekt de omhooggewerkte stedeling uit zijn herenhuis in Meerstad, om te laten zien dat hij met zijn tijd meegaat. Het trekt de scholier uit zijn bedompte mediatheek, want hier heeft elke verdieping zijn eigen ‘vibe’. En op het dakterras bekijken ze gebroederlijk hun stad. In dit gebouw zijn we gelijk, zelfontplooiing voor de stadjer in de piramide van Maslov.

Welkom, welkom, welkom

En dat geheel gratis. Gratis, wat een banaal woord in deze. Dit oogt verre van goedkoop. Alles fluistert hier: welkom, welkom, welkom. Ga zitten, loop, lees, kijk, hang rond. We hebben veel, we hebben zelfs over. Zoveel ruimte, wat een trappenhal. Zoveel. In dit formaat toont de stad haar overvloed.

Het kost wat, maar dan heb je ook wat: ommuurde lucht die zijn gelijke tot in de verste verte niet kent. Toeristen zullen zich vergapen aan dit stuk lucht dat we op de natuur hebben heroverd. Vanaf het Colosseum in Rome vliegen ze rechtstreeks naar De Kolos van Groningen.

Plek om te schuilen

Maar waarvoor dienen deze muren, behalve als architectonisch hoogstandje? Hoe gaat dit gebouw ons dienen? Tijdens de opening begon het te dagen. Deze week is het weer ongewoon warm. Met zulke temperaturen op de drempel van december houd ik mijn adem in voor komende zomer. Huizen in de stad zullen weer veel te warm zijn omdat het zelfs ‘s nachts niet afkoelt. Noodgedwongen je huis uit, omdat het er niet te harden is. Ineens zie ik dit gebouw met andere ogen. Met zo’n trekker van formaat kun je gerust zijn dat het binnenklimaat goed geregeld is. In de zomer lekker koel, in de winter behaaglijk warm. Dit is de plek om te schuilen als het daarbuiten niet meer gaat.

Zoals de borg de Groninger beschermde tegen hoog water of aanvallen van de vijand, zo zal dit kolossale gebouw onze veilige haven zijn in tijden van klimaatangst. De indeling van de boeken is er alvast op aangepast: vanuit de verdieping met de boeken over zingeving, sta je oog in oog met de klok op de Martinitoren. De tijd tikt, maar de stad is er klaar voor. We hebben De Kolos om te schuilen. Hierbinnen beheersen we het klimaat zelf!


Trijntje de Haan is schrijver en woont in Groningen

Nieuws

menu