Opinie: 'Het coronavirus nuanceert alles'

Iedereen is zich bewust geworden van zijn kwetsbaarheid. Foto Archief DVHN

De coronacrisis heeft ons geconfronteerd met onze kwetsbaarheid en onze samenleving definitief veranderd. En ondanks alle tragiek is er ook winst.
Lees meer over
Opinie

Door de coronacrisis gaan we zaken weer meer in het juiste perspectief zien. De mentaliteit van `leef maar raak en voor je eigen` is behoorlijk op de schop genomen. Iedereen is zich bewust geworden van zijn kwetsbaarheid, waardoor we veel aspecten van het dagelijks leven weer op juiste waarde gaan schatten. De coronacrisis heeft ons geleerd dat we ons geluk niet in het nastreven van onbereikbare doelen hoeven te zoeken, maar dat geluk vaak zit in kleine dingen die we samen kunnen delen en beleven. Daar komt bij dat de reisbeperkingen ons laten ontdekken dat we vlak bij huis, in Nederland, ook kunnen genieten. Tevens zal de overdreven adoratie voor BN’ers, sportmensen en artiesten waarschijnlijk gaan verminderen. Zelfs het koninklijk huis heeft rood bloed door de aderen stromen en kan `gewoon` sterven aan het virus.

Kwetsbaarheid

Natuurlijk wisten we al lang dat ieder mens verschillend is en zijn eigen unieke kwaliteiten heeft, maar ieder mens is in coronatijd ook heel kwetsbaar gebleken en vindt in grote lijnen dezelfde dingen belangrijk en heeft dezelfde soort behoeftes en problemen. De coronatijd heeft ons op een harde wijze opnieuw duidelijk gemaakt dat niets menselijks ons vreemd is. De mens is een sociaal wezen met emoties en heeft een hekel aan eenzaamheid en buitengesloten worden. Als dit gedwongen toch gebeurt, kun je aan eenzaamheid zelfs sterven. De anderhalvemetermaatregel is mede daarom op langere termijn erg moeilijk te handhaven. Of er in het najaar nu wel of niet een tweede besmettingsgolf uitbreekt, de komst van een vaccin zal deze beperking uiteindelijk grotendeels wel gaan oplossen. Gelukkig zie je dat maatregelen als hoesten in je elleboog, of minimaal een hand voor je mond houden, steeds meer gemeengoed worden en hopelijk blijft dat zo.

Stap in ontwikkeling

De uitbraak van het coronavirus, met alle ellende en het daaruit voortkomende verdriet, dwingt ons als mensen vaak om buiten onze comfortzone te treden. Juist daardoor maken we als mensheid een volgende stap in onze geestelijke ontwikkeling en bewustzijn. Ook de nieuwe technieken - vanuit noodzaak ontstaan door corona, of in ieder geval vanwege het virus versneld doorontwikkeld - zullen ons naar een hoger bewustzijnsniveau tillen en nieuwe inzichten verschaffen. Zo zullen thuiswerken en vergaderen vanuit huis dankzij nieuwe ICT-technieken als Teams, Zoom of Skype in zekere mate een blijvertje zijn. Zo zullen de files verminderen, wat weer ten goede komt aan het milieu.

Er is een steen verlegd

Eveneens zullen de medische ontwikkelingen en verworven inzichten ons in de verdere toekomst ten dienste staan. De andere kant van alle corona-ellende is dus dat we (gedwongen) versneld ontwikkelingsstappen op diverse vlakken zetten. Er is veel veranderd de afgelopen maanden en de uiteindelijke komst van een vaccin zal ons ongetwijfeld weer deels doen terugvallen in een aantal oude gewoontes. Echter, er is een grote steen verlegd en alles zal nooit meer exact zo zijn als voor de coronacrisis.


Bart de Glint uit Rolde is muzikant

Nieuws

Meest gelezen

menu