Het regeerakkoord over de mijnbouwschade: een potje bullshit bingo. Los eerst de concrete problemen op en neem pas dan het woord vertrouwen weer in de mond | opinie

Bullshit bingo in het regeerakkoord. Illustratie: Megan de Vos

Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de RUG, analyseert – en fileert – de inhoud van het regeerakkoord aangaande mijnbouwschade. Wat hebben de coalitiepartijen eigenlijk opgestoken van hun werkbezoeken aan het Hoge Noorden? En zit de nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw niet te strak in het pak?
Lees meer over
Opinie

Het regeerakkoord van Rutte II, Bruggen slaan (29 oktober 2012), kwam zo kort na de beving van 16 augustus 2012 te Huizinge dat de mijnbouwschade daarin geen onderwerp was. Wel schroefde minister Kamp meteen de gaswinning op. Aan het eind van Rutte II moest worden geconcludeerd dat het slaan van bruggen in Groningen was mislukt. Het vertrouwen in de overheid was weggezakt, alsof die bruggen waren gebouwd op gelaagde ondergrond van veen en knipklei met verwekingsverschijnselen. Net als de woningen van gedupeerden kenmerkte het regeringsbeleid zich door scheuren en scheefstand. Nieuw beleid in de vorm van dicht- en aansmeren bood slechts cosmetische verbetering.