Opinie: Houd de kat niet langer aan het lijntje

Jonge zwerfkat. Foto: Anton Kappers - Thomasson

Alle katten aan de lijn om de vogelstand op peil te houden? Het is beter om te zorgen dat er minder katten komen.
Lees meer over
Opinie

Dit weekend stond in het teken van de kat. De moordlustige kat die zeldzame vogeltjes massaal de dood in jaagt. De oplossing: katten binnenhouden of aan een lijntje buiten uitlaten. Een oplossing die compleet ingaat tegen het natuurlijk gedrag van de kat en die dus veel kattenleed met zich meebrengt. Moeten we nu gaan kiezen tussen vogel en kat? Zeker niet. We zouden de daadwerkelijke oorzaak van het probleem moeten aanpakken: het kattenoverschot.

Nederland kent, met honderdduizenden zwerf- en asielkatten, een enorm kattenprobleem. Katten worden afgestaan, gedumpt of lopen weg van huis. Een niet-gecastreerde kat op straat zal voor veel nageslacht zorgen. Hierdoor ontstaan zwerfkattenpopulaties waarbinnen ook weer veelvuldig nestjes geboren worden. Asielen zitten overvol, ziektes breken uit, mensen ervaren overlast, katten lijden en vogeltjes sterven.

De problemen zijn opgelost als er simpelweg minder katten zijn. Er moet een einde komen aan al die pretnestjes bij mensen thuis. Want een groot deel van die lieve kittens wordt uiteindelijk weer afgestaan en asielkatten maken geen schijn van kans op een gouden mandje omdat iedereen zo’n schattige pluizenbol wil. Bij zwerfkatten is castratie bewezen effectief om populaties te verkleinen en ook bij asielen en erkende fokkers zou geen kat ongecastreerd het pand mogen verlaten.

Verplicht het neutraliseren van katten, net zoals bijvoorbeeld in België het beleid is. Minister Schouten, houd de katten niet langer aan het lijntje: zorg dat ze geholpen worden!

Yvonne Wulffers-Stroomer, Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Nieuws

Meest gelezen

menu