FC Groningen, KNVB en overheden, laat zien dat je er voor alle supporters bent en maak een keer echt werk van de verloedering binnen het voetbal | opinie

Op de Abe Lenstraboulevard in Heerenveen zijn na de wedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Groningen rellen uitgebroken. Foto: Kappers Media

FC Groningen-supporter en seizoenkaarthouder Lieuwe Rozema is al het gedoe en de onveiligheid bij voetbalwedstrijden zat. Hij eist zijn stadion terug en roept de FC, KNVB en overheden op hun verantwoordelijkheid te nemen.
Lees meer over
Opinie

Welke gastheer laat zijn gasten stomdronken en met ogen op steeltjes zijn huis binnengaan? Welke gastheer staat oogluikend toe dat zijn gasten siervuurwerk en zwaar vuurwerk mee naar binnen nemen, het afsteken en er ook nog eens mee gooien naar andere gasten?

Welke gastheer laat zijn gasten ondanks een rookverbod gewoon binnen roken? Welke gastheer laat zijn gasten 1,5 uur lang andere gasten racistisch toezingen en uitschelden? Welke gastheer laat zijn gasten een goede huisvriend uitfluiten en een glas bier in het gezicht gooien?

Welke gastheer laat ongenode gasten binnen op zijn eigen familiefeestje en kijkt van een afstandje toe als deze gasten andere gasten provoceren en intimideren? Welke gastheer staat drugsdealers toe om vanuit het toilet te dealen? Welke gastheer laat zijn gasten het afval gewoon bij de buren in de tuin gooien en ruimt het na afloop van het feest ook niet op?

Dit gebeurt elke wedstrijd

U raadt het al. FC Groningen. Of elke willekeurige andere Nederlandse voetbalclub. En nee, dit is niet een opsomming van incidenten gedurende het hele seizoen. Dit gebeurt elke wedstrijd. En meestal komen de gasten van de FC weg met dit soort gedrag.

Onlangs verscheen er een rapport over ondermijning in onze stad, waarin de hoofdoorzaak van alle ellende gezocht werd in het stelselmatig wegkijken en de handelingsverlegenheid van betrokken partijen als het om de handhaving van wetten en regels gaat. Iets soortgelijks gebeurt er in het voetbal.

De clubs, de KNVB, de supportersverenigingen en de overheden kijken liever weg of wijzen naar de ander en durven niet meer in te grijpen uit angst voor een relatief klein groepje ‘fans’ die het voetbal in gijzeling houden.

Handhaaf dan ook

Vuurwerk, drugs, roken en racisme mogen niet in het stadion. Handhaaf dan ook. Desnoods met impopulaire maatregelen als fouilleren, camera’s en poortjes. Handhaaf! Alleen dan gaat er iets veranderen.

Ik eis mijn stadion terug. Een stadion waar ik naar voetbal kan kijken zonder bang te hoeven zijn voor gedoe, mijn gezondheid en mijn veiligheid en die van mijn gezin.

FC (en KNVB en overheden) neem je verantwoordelijkheid als gastheer serieus, laat zien dat je er voor alle supporters bent en maak een keer echt werk van de verloedering binnen het voetbal. Het is genoeg geweest.

Lieuwe Rozema uit Groningen is FC Groningen-supporter en seizoenkaarthouder

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu