Kunstmanifestatie Into Nature: te duur en een te laag Jannesgehalte? Nee, het evenement trekt duizenden bezoekers en barst van de ambitie | opinie

Het suikerkunstwerk All that is solid van Semâ Bekirović wordt door insecten en weersinvloeden voltooid. Foto: DVHN

Gezien de inzet en ideeën voor de volgende edities kan het niet anders of kunstmanifestatie Into Nature wordt een van onze eigen culturele trofeeën, stelt Janny Roggen.
Lees meer over
Opinie

Into Nature is de titel van een beeldende kunstmanifestatie met internationale deelnemers en van internationale allure. Drie afleveringen zijn er inmiddels geweest in Drenthe, de laatste was in het Bargerveen. De manifestaties trekken enkele tienduizenden bezoekers per keer.

Een deel koopt een kaartje bij de entree. Anderen wandelen of fietsen in het gebied waar de manifestatie wordt gehouden en komen zodoende ‘gratis’ in aanraking met de kunstwerken. De laatste editie is uitgebreid geëvalueerd en woensdag, 19 januari, buigt Provinciale Staten zich erover.

De VVD-fractie gaf onlangs in deze krant al een inkijkje in hun opvatting over Into Nature . Te duur en een te laag ‘Jannesgehalte’.

Jannesgehalte?

De term Jannesgehalte verdient enige uitleg. Het begrip is enige tijd geleden geïntroduceerd door voormalig gedeputeerde Cees Bijl die ‘spreiding, Jannes en jeugd’ tot uitgangspunt van het Drentse cultuurbeleid maakte.

Past Into Nature dan niet in dat concept? Toch wel. Alleen al vanwege de gekozen locaties voor de 3 afgelopen manifestaties die altijd – de titel zegt het al – in of bij natuur gelegen zijn. Hoe laagdrempelig wil je het hebben?

En hoe mooi is het om als argeloze wandelaar zomaar geconfronteerd te worden met internationale kunst? Of je het nu mooi vindt of niet – over smaak valt niet te twisten – het maakt de tongen in ieder geval los.

‘Gratis’ wandelaars

Natuurlijk kost Into Nature geld en de Drentse liberalen hebben uitgerekend dat voor de 9.000 bezoekers die in het Bargerveen een kaartje kochten zo’n 47 euro per persoon aan subsidie is verstrekt. Dat is wel een heel selectieve berekening want als de 16.000 ‘gratis’ wandelaars en bezoekers worden meegeteld dan heb je het over 17 euro per persoon.

En als we bijvoorbeeld kijken naar de financiële steun die wordt verstrekt door de provincie voor het paaien of het behouden van bedrijven, dan valt het nogal mee. Natuurlijk, die bedrijven moeten er ook komen én behouden worden maar het oog wil ook wat.

Into Nature heeft de ambitie om uit te groeien tot een kunstmanifestatie van landelijk belang. Met wie weet in de toekomst zelfs wel internationale uitstraling. De internationale kunstenaars zijn er al per slot van rekening. Into Nature wil een podium zijn voor jong cultureel talent, ook uit de eigen regio. Om inspiratie op te doen, om te leren en te groeien in het vak.

Culturele trofeeën

Supertrots zijn we al op onze eigen culturele trofeeën als het Drents Museum, de Werelderfgoedsite Koloniën van Weldadigheid en het Hunebedcentrum (en sorry voor al die trofeeën die ik nu even oversla). En met de inzet en ideeën voor de volgende edities kan het niet anders of Into Nature gaat in dat rijtje passen. En wat mij betreft opent Jannes met een daverend optreden de volgende editie en is de entree gratis!

Janny Roggen is Statenlid van de PvdA Drenthe

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu