De raketvaanval op een gebouw met kantoren van Associated Press en Al-Jazeera laat zien: Israël probeert de media doelbewust het zwijgen op te leggen | opinie

Rook stijgt op nadat een Israëlische luchtaanval de Al-Jala'a Toren heeft getroffen, 15 mei 2021. EPA / MOHAMMED SABER

Journalisten Lejo Siepe en Jan Keulen uit Groningen bezochten met enige regelmaat Gaza-stad waar ze vanuit de Al-Jala’a Toren mediatrainingen verzorgden. Ze verwijten de Israëliërs dat zij doelbewust de media het zwijgen willen opleggen.
Lees meer over
Opinie

Zaterdagmiddag 15 mei deed Al-Jazeera live verslag van een Israëlisch bombardement op een torenflat in Gaza-stad. Televisiekijkers over de hele wereld zagen hoe het elf verdiepingen hoge gebouw als een kaartenhuis ineenstortte.

De presentatrice kon haar emoties amper bedwingen toen zij vertelde dat in het gebouw de lokale studio’s en kantoren van de nieuwszender Al-Jazeera waren gevestigd.

Gaza Centrum voor Persvrijheid

Wij herkenden het gebouw in een oogopslag. Op de vierde verdieping was ook het Gaza Centrum voor Persvrijheid gevestigd, gelieerd aan een mediaorganisatie in Qatar. Daar gaven we trainingen op het gebied van journalistieke vaardigheden en radiojournalistiek en ontmoetten we bevlogen collega’s als Adel Zaanoun van de Agence France Press en Nagham Mohanna, werkzaam voor de in Dubai gevestigde krant The National .

Ook leerden we er Ali Abu Afash kennen, die voor het Centrum voor Persvrijheid bezoekende journalisten begeleidde. Hij ontfermde zich over ons en maakte ons wegwijs in het maatschappelijke en journalistieke doolhof van Gaza. Ali kwam in 2014 – samen met een Italiaanse journalist – om het leven bij een ontploffing van een Israëlische raket.

Met de grond gelijk gemaakt

De Al-Jala’a Toren is niet het enige mediagebouw dat met de grond gelijk werd gemaakt. Op 11 en 12 mei werden twee andere hoge gebouwen in Gaza-stad totaal vernield, waarbij veertien mediaorganisaties hun redactieruimtes, kantoren en studio’s verloren. Ook kwamen de afgelopen twee weken minstens drie Palestijnse journalisten in Gaza om het leven bij gerichte Israëlische bombardementen.

Volgens Israël ging het bij de bombardementen en beschietingen slechts om het raken van militaire doelen. Zo zou de Al-Jala’a Toren door de inlichtingendienst van Hamas zijn gebruikt en daarmee een legitiem doelwit zijn.

Directeur Gary Pruitt van het Amerikaanse persbureau Associated Press, dat ook opereerde vanuit de Al-Jala’a Toren, zei dat er absoluut geen bewijs is dat Hamas het gebouw gebruikte. Door de journalistiek te raken zal de wereld, volgens Pruitt ‘minder weten over wat er in Gaza gebeurt’. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet weten nog geen bewijs te hebben gezien van de Israëlische claim dat Hamas het gebouw gebruikte.

Opvallend hard te verduren

Internationale organisaties zoals Reporters zonder Grenzen en de Internationale Federatie van Journalisten eisen een internationaal onderzoek naar aanvallen op de media.

Bij elk gewapend conflict komen journalisten in gevaarlijke situaties terecht en helaas raken sommigen gewond of gedood. In het geval van de Gaza-oorlog van de afgelopen twee weken hebben de media het echter opvallend hard te verduren gehad.

Van onze collega’s in Gaza krijgen we via WhatsApp berichten als: “Het was een verschrikkelijke nacht, honderden tonnen zware explosieven vielen naar beneden. Het geluid was angstaanjagend en vuurvlammen schoten omhoog. Ik zag de enorme angst in de ogen van mijn kinderen en het heftige geschreeuw van familieleden en buren bij ons in de straat.”

Aanval zeker bewust

Correspondent Olaf Koens van RTL Nieuws zegt op hun website dat de aanval op de Al-Jala’a Toren zeker bewust was: “Dit is geen toeval. Dit is bewust het zwijgen opleggen aan de media. Dat is beleid. Wij mogen Gaza niet in en ook dat is beleid. Israël heeft de grens gesloten en dus zijn wij afhankelijk van persbureaus als AP. Wat een schande.” Koens heeft wat ons betreft gelijk: Israël lijkt het wel degelijk gemunt te hebben op de onafhankelijke berichtgeving vanuit Gaza.

Onze collega Adel Zaanoun vertelt dat het Centrum voor Persvrijheid er nog genadig vanaf is gekomen. In het bombardement is een aantal computers en laptops verloren gegaan. Gelukkig zijn er deze keer geen vrienden bij om het leven gekomen.

Lejo Siepe is journalist en directeur Media Trainings Centrum Noord-Nederland, Jan Keulen is publicist en voormalig correspondent Midden-Oosten van de Volkskrant

Nieuws

Meest gelezen

menu