Ik, een ‘erfgoedactivist’? Procederen is vaak de enige manier om je mening te kunnen geven over alle bouwplannen in de stad | opinie

Een grote hijskraan legt de leggers van de nieuwe Kattenbrug in Groningen op hun plek. Foto: Corné Sparidaens

Peter Michiel Schaap benoemde in een opiniestuk de schaduwkant van ‘erfgoedactivisme’: veel extra kosten en vertragingen. Zijn oproep om twee jaar niet te procederen vindt echter geen gehoor bij Eric Neef van Vrienden van de stad Groningen.
Lees meer over
Opinie

Bij mijn studiekeuze twijfelde ik tussen architectuur en planologie. Het is het laatste geworden via sociale-geografie. Achteraf maar goed ook, ik ben meer van de samenhang, de integraliteit en de beleving van plekken, dan van ‘vorm boven inhoud’.

Dat ik nu indirect tot de ‘erfgoedactivisten’ zou behoren had ik toen niet kunnen bevroeden. Peter Michiel Schaap, directeur-bestuurder van het architectuurplatform GRAS, stelde dit afgelopen zaterdag in een opiniestuk waarin hij de discussie over de vele bouwplannen in de stad terecht weer een podium geeft (‘Erfgoedactivisme heeft ook een schaduwkant’, DvhN , 02-12)

Ik zie het als geuzennaam, want clubs als Vrienden van de Stad Groningen zijn inderdaad hinderlijke maar belangrijke horzels die kritisch opkomen voor erfgoed, groen en ruimtelijke kwaliteit.

Ik ben al Vriend van de Stad

Al maanden in functie voel ik me nog steeds een ‘nieuwe’ voorzitter, aan een rondje langs de velden ben ik door corona en werk niet toegekomen. Schaaps uitnodiging om samen Vrienden te worden van de Stad is aan mij uiteraard wel besteed. Maar ik ben het al.

Platform GRAS staat net als wij voor een debat over de ruimtelijke, gebouwde omgeving. Tegen Schaaps voorstel om twee jaar niet te procederen kan echter niemand op voorhand ‘ja’ zeggen. Met de nieuwe omgevingswet in aantocht en de manier waarop participatie is geregeld, is dat soms de enige manier om je mening te kennen te geven over ruimtelijke plannen.

Wie zouden we trouwens anders moeten aanspreken dan de gemeente? Juist vanwege de haar toegewezen rol in ruimtelijke ordening, waarbij de gemeenteraad, het hoogste democratisch orgaan in de gemeente, volgens ons nauwelijks weet waar het over gaat.

Natuurlijk willen vanaf het begin betrokken zijn

Vrienden van de Stad Groningen is een organisatie van enthousiaste en goed geïnformeerde vrijwilligers en we houden via donaties onze eigen broek op. Natuurlijk willen we graag vanaf het begin van de planvorming betrokken zijn om positief en oplossingsgericht mee te denken en bezwaren in het voortraject weg te nemen. Dat gebeurt tot onze tevredenheid steeds meer, vooral nadat we serieuzer de juridische weg zochten en zo de aandacht kregen die we wensten.

Het komt de belevingswaarde van de stad ten goede wanneer in een vroeg stadium meer partijen aan tafel zitten om gedachten uit te wisselen. Precies wat Schaap wenst. Omdat je op verschillende manieren tegen dingen aan kunt kijken zijn er verschillende meningen. De studentikoze terras- en horecabezoeker, in de regel een tijdelijke (binnen)stadbewoner, beleeft de stad anders dan de ‘vaste’ bewoners, van wie het merendeel buiten het centrum woont.

In de ogen van degene die een mening verkondigt is de zijne of de hare de juiste. Maar zelfs als dat zo is, is het goed die van anderen te vernemen om de uiteindelijke uitkomst een plus te geven. Dus samen nog meer aandacht schenken aan de gebouwde stad juich ik alleen maar toe.

Eric Neef is voorzitter Vrienden van de Stad Groningen

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu