Onze democratie is te kostbaar om te laten besmeuren. Daarom moeten wij opstaan tegen extreemrechts en een streep trekken | opinie

Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Foto: Marcel Jurian de Jong

Volgens Sam Pormes, oud-senator van GroenLinks in Drenthe, sluit commissaris van de Koning Jetta Klijnsma haar ogen voor extreemrechts. Wie zwijgt geeft toe, stelt hij.
Lees meer over
Opinie

„Schaamteloos als de coronapandemie op een lijn wordt gezet met de systematische uitsluiting en moord op de Joden, Roma en Sinti”, zei de burgemeester van Amsterdam bij de Holocaustherdenking, verwijzend naar uitspraken van Forum voor Democratie. Nog niet eerder kon burgemeester Halsema op zoveel instemming rekenen. Van links tot rechts.

Jesse Klaver sprak onlangs de lijsttrekkers van GroenLinks toe in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij riep hen op een harde grens te trekken bij Forum en PVV. „Stil zijn betekent verraad en die tijd is nu gekomen. Racisme en uithollen van rechtsstaat is geen mening. Niet accepteren wat onacceptabel is!”

Hoe anders is dit in Drenthe. Geheel in de lijn van de traditie van GroenLinks stelde de Statenfractie 11 schriftelijke vragen aan de commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, over de illegale kerstmarkt van FvD in de gemeente Midden-Drenthe. En de daarbij behorende verkoop van nazi-attributen.

Nietszeggende clichéverklaring

Wat volgde? Een fictieve weigering om deze vragen te beantwoorden. Een nietszeggende clichéverklaring: „Wij leven momenteel in bijzondere omstandigheden. De gevolgen van de pandemie zijn voor iedereen voelbaar. Zij zijn ook van invloed op hoe wij binnen het politieke bestuur met elkaar verkeren. Juist nu is het belangrijk dat wij de zorgzaamheid naar elkaar, die wij in Drenthe zo goed kennen, in stand houden. Wij zijn daarmee een voorbeeld voor anderen.” Daarmee lijkt zij de opstelling burgemeester Halsema af te wijzen.

De beveiliger van de kerstmarkt, Arend Glas, fervent aanhanger van FvD, zal het antwoord van Klijnsma ongetwijfeld omarmen. Glas werd in FvD populair vanwege zijn tweet over de Jodenvervolging, ‘… groot deel van de afgevoerde Joden waren oorspronkelijk geen Nederlander of hadden helemaal geen sterke band met ons land, kunnen dus ook ergens anders heen zijn gegaan of gebracht’.

Klijnsma weigert haar morele oordeel te geven over deze kwestie. En daarmee bevestigt zij het beeld van een bestuurder die in een ivoren toren zit.

Getrouw aan de grondwet

In mijn politieke carrière heb ik drie keer beloofd getrouw te zijn aan de grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als volksvertegenwoordiger naar eer en geweten zal vervullen.

Dit is geen folklore. De commissaris van de Koning zal dit ook moeten realiseren voordat zij dit van de gekozen Statenleden eist.

Vrijheid bestaat bij de gratie van onze democratie. Die is het waard om te herdenken en te kostbaar om te laten besmeuren. Daarom moeten wij opstaan en een streep trekken.

Forum voor Democratie is in Drenthe een grens overgetrokken. Wie zwijgt geeft toe. Is medeplichtig. Ik zwijg niet.

Sam Pormes is oud-senator GroenLinks

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu