Opinie: Kernenergie? Ja, alsjeblieft!

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Foto Sky Pictures

Na de aardbevingen krijgt Groningen nu de ellende van de zogenaamde groene energie over zich heen: torenhoge windmolens en voetbalvelden vol zonnepanelen. Alleen kernenergie kan het landschap nog redden.

Ik ben bekeerd. Niet terug naar de moederkerk of overgestapt op het salafisme of de Pinkstergemeente. Nee, ik ben bekeerd tot kernenergie en dat voelt best ongemakkelijk. Het is de enige mogelijkheid om het weidse Groninger landschap te redden van de ondergang. Het is een keuze uit wanhoop.

Nee, bedankt!

Op zondag 2 juni 1979 liep ik met vrouw en kinderen in een lange mars over de heuvelrug van Gasselte. Een sliert anti-atoom activisten trok over de Hondsrug. Wij protesteerden tegen het plan om kernafval te dumpen in zoutkoepels in het Noorden. We waren met tienduizenden. Op mijn auto, een tweedehandse Renault 4, plakte ik de geel/rode sticker ‘Kernenergie? Nee, bedankt!’ En op mijn trui droeg ik het pacifistisch speldje. In die jaren stemde ik steevast PSP, meer om de P dan om de S. In november 1990 is die partij met PPR en CPN opgegaan in GroenLinks, een conglomeraat waar ik tegenwoordig weinig mee heb. In mijn hart voel ik me meer een anarcho-liberaal, een eigen variant op de vrijdenkerij.

Industrielandschap

GroenLinks is een stadse partij geworden die het platteland wil volstoppen met zonnepanelen en windmolens en zo de weidsheid van Groningen om zeep helpt. Over tien jaar, als mijn kleinkinderen hun jeugd zijn ontgroeid, vrees ik dat zij wonen in een land vol asfalt, Vinex-wijken, kolossale distributiehallen, zonneweiden en windmolens. Eén industrielandschap waar groen een schaars goed is en links is uitgedoofd omdat dan bij iedereen de schellen van de ogen zijn gevallen. Maar dan is er geen weg terug meer. Dan is ons land één woestenij van wangedrochten.

Kolossen

De nu in aanbouw zijnde windmolens van 200 meter hoog nabij Scheemda en Meeden domineren al van verre de skyline en trekken de aandacht naar zich toe. Binnenkort zullen ten zuiden van Delfzijl eveneens 16 van dergelijke monsters de belevingswereld van de Oldambtsters ernstig verstoren. Honderden hectares van die wild draaiende kolossen in het landschap geven de mens een beklemmend gevoel. Een horrorscenario dreigt voor wie nog van Groningen houdt.

Ellende

Volgens GroenLinks en zeker de Groningse gedeputeerde Nienke Homan moet Groningen dé energieprovincie van ons land worden. Groningers worden nu opgezadeld met torenhoge monsters van aluminium. Na de ellende van de aardbevingen, nu de ellende van de zogenaamde groene energie. En wat doet de Groninger? Die accepteert alles gelaten en als iemand protesteert en onheus beschuldigd wordt van asbestdumping, zoals Jan Nieboer, wordt hij als een ’Ridouan Taghi’ crimineel opgesloten. Fijn, zo’n overheid!

In een blind geloof om Groningen energieneutraal te maken spant GroenLinks samen met het Groot Kapitaal. De as van CPN-voorman Fré Meis schudt in zijn urn. Je hoort hem in het ondermaanse grommen en de vuist heffen …

1400 voetbalvelden

In de krant van 13 augustus reppen de verslaggevers Johan de Veer en Tammo Beishuizen van plannen voor 700 hectare (1400 voetbalvelden) aan zonneparken bovenop de vele hectares aan windmolens die er al zijn en die er nog bijkomen. Projectontwikkelaars storten zich als aasgieren op de weidse polders in Groningen en GroenLinks zet de deur wagenwijd voor hen open om de subsidie gretig binnen te slurpen.

Subsidie

Want wie profiteert van de opbrengsten, ondanks het gepruttel van wethouders dat dorpen moeten meeprofiteren? Precies, het Groot Kapitaal! De Noordelijke Rekenkamer concludeerde in maart j.l. dat luttele procenten van de winst bij de regio komen. De energiereuzen vangen subsidie, bedrijven als Microsoft en Google slurpen alle groene energie op met belastingvoordeeltjes en presenteren de burger de energierekening, zo’n 20 euro per maand. Van de bewoners profiteren alleen de boeren die molens op hun land laten plaatsen.

Overbevolking

Natuurlijk moeten wij naar een duurzame wereld voor het nageslacht. Maar duurzaamheid zit ‘m niet alleen in windparken en zonneweiden. Doe iets, wat niemand nog hardop durft te zeggen, aan de overbevolking van de planeet. Die barst straks uit zijn voegen. Al zet je de aarde vol groene energie, al die monden zullen gevoed moeten worden en daar kan geen windmolen en zonnepaneel tegenop.

Bouw dus in de Eemshaven een kerncentrale om het CO2 probleem op te lossen, de energievoorziening op peil te houden en het al verrommelde landschap te sparen. De Finnen zijn al vergevorderd met hun opslag van hoog radioactief afval op het eiland Olkiluoto. In stabiele rotsformaties kan het volgens de geologen wel vijf ijstijden veilig opgeborgen worden.

Nogmaals, de keuze voor een kerncentrale voor mij is niet reuze, maar het is de enige manier om het Groninger landschap van de ondergang te redden en het platteland zijn waardigheid weer terug te geven.


Cees Stolk is oud-journalist en schrijver

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu