Opinie: Coronapaniek door politici en bangbroeken

Lege straten in Noord-Italië, zoals hier de Via Roma in Turijn, uit angst voor het coronavirus. Foto EPA TINO ROMANO

De ophef over het coronavirus is overtrokken. De vraag is of al die isolatiemaatregelen niet erger zijn dan de kwaal.
Lees meer over
Opinie

Het coronavirus geeft geweldige publieke ophef. Het lijkt wel of er een kerncentrale op ontploffen staat. Maar het lijkt mij dat de ophef en de angst en de maatregelen in geen enkele verhouding staan tot de kwaadaardigheid. Het griepvirus doolt al eeuwenlang rond in steeds nieuwe variaties. Vervelend, je wordt hoesterig, een paar dagen in bed, je voelt je echt beroerd en dan is het weer over. Maar dan ben je wel immuun en kun je de ziekte niet meer krijgen of overdragen.

Kwetsbaar

Mensen met een hele kwetsbare gezondheid sneuvelen soms aan de ziekte, zo’n 0,5 procent. Mijn opa overleed aan de griep. Hij had op een koude voorjaarsdag de beerput leeg geschept op zijn groentetuin. Hij lag na een dag ziek in bed en overleed vier dagen later. Ik weet nog dat ik aan zijn bed stond als jochie van zeven en dacht: ‘wat heeft opa een rode kop gekregen van de koorts’. Vroeger noemde men dat ‘the old mens friend’.

Zelf heb ik twee keer griep gehad in mijn 71-jarige leven. Wel onthouden. maar ik heb heus niet op het randje van de dood gelegen. Aan het coronavirus overlijden, schat men nu, 2 procent van de mensen die ziek zijn geworden. Kan gemakkelijk veel minder of veel meer zijn in westerse of derde wereld-gebieden, afhankelijk van de algemene gezondheid en de gezondheidszorg. Mensen met een hele kwetsbare gezondheid zijn weer de grootste risicogroep.

Stilstand

Tja, hoe erg is het om kwetsbaar en oud te zijn en te overlijden aan de griep? Ik weet in ieder geval wel tien andere kwalen waarvan je vele malen beroerder aan je einde komt. Mijn vraag is of al die isolatiemaatregelen niet erger zijn dan de kwaal. Het virus wordt niet op natuurlijke manier tot stilstand gebracht, veel te weinig mensen worden ziek zodat niemand immuun wordt. De ziekte blijft dus maar rondgaan als wij proberen de uitbraak te vermijden. Enorme economische gevolgen zijn nu al het resultaat. Laat staan als dichtbevolkte landen het leven in hun grote steden tot stilstand gaan brengen.
Laat zo’n ziektetje toch z’n gang gaan denk ik dan. Wat een ophef over een virus waar je na besmetting alleen maar sterker van wordt zodat de ziekte vanzelf uitdooft.
Al die paniekmaatregelen worden getroffen door mensen die nog vol in hun werkzame leven staan, politici, beleidsmakers en bangbroeken die nog niet hebben geleerd dat ziekte en dood tot de aangenamere kanten van het leven behoren als je oud en kwetsbaar bent geworden.


Aduard, Fred den Haring

Nieuws

Meest gelezen

menu