Eindelijk: een platform waar sekswerkers elkaar kunnen waarschuwen voor gevaarlijke klanten. Het is hard nodig dat zij hun eigen verhaal kunnen vertellen | opinie

‘Veel sekswerkers durven geen aangifte te doen als een klant een grens over gaat.’

Woensdag 20 april wordt eindelijk de Nederlandse versie van Ugly Mugs gelanceerd; een platform waar sekswerkers elkaar kunnen waarschuwen voor gevaarlijke klanten. En dat is hard nodig, stelt Yvette Luhrs, want mede door het coronabeleid neemt het geweld tegen sekswerkers in Nederland toe.
Lees meer over
Opinie

Woensdag 20 april wordt eindelijk de Nederlandse versie van Ugly Mugs gelanceerd; een platform waar sekswerkers elkaar kunnen waarschuwen voor gevaarlijke klanten. En dat is hard nodig, want mede door het coronabeleid zien we dat het geweld tegen sekswerkers in Nederland toeneemt.

Het platform Ugly Mugs werkt als volgt: wanneer een klant geweld pleegt tegen een sekswerker kan de sekswerker via Ugly Mugs een rapportage indienen. Vervolgens krijgen andere sekswerkers een melding. Ook de politie kan anoniem worden ingelicht. Vooral dat woordje ‘anoniem’ is belangrijk, want veel sekswerkers werken onvergund (in de volksmond: illegaal) en durven geen aangifte te doen als een klant een grens over gaat.

Via Ugly Mugs kan dat nu wel, zonder bijvoorbeeld het risico lopen uit huis gezet te worden. Wanneer een sekswerker wel aangifte wil doen, helpt Ugly Mugs en kan het platform doorverwijzen naar hulpverlening. Op het platform kunnen sekswerkers ook checken of een nieuwe klant al bekend is als potentieel gevaarlijk.

Ruim 1,12 miljoen waarschuwingsberichtjes

Ugly Mugs is van origine een initiatief van sekswerkers uit het Verenigd Koninkrijk, waar er sinds de start in 2012 ruim 1,12 miljoen waarschuwingsberichtjes zijn verstuurd. 40 Procent van de gebruikers geeft aan dat zij door vooraf te checken een potentieel gewelddadige klant konden weigeren. Daarnaast is de aangiftebereidheid van sekswerkers, en daarmee het aantal veroordelingen van daders van geweld tegen sekswerkers, gestegen.

In Nederland duurde het drie jaar voordat de Autoriteit Persoonsgegevens het platform goedkeurde. Informatie over iemands seksuele gedragingen, zoals het bezoeken van een sekswerker, wordt in onze wet extra beschermd. Het verwerken van deze bijzondere persoonsgegevens is verboden. Ugly Mugs moest dus terecht door een groot aantal hoepels springen om de privacy en veiligheid van de personen waarover een rapportage wordt gemaakt te beschermen.

Cynisch is het wel dat er in juni 2021 een motie in de Tweede Kamer werd aangenomen om juist die bescherming van de bijzondere persoonsgegevens van sekswerkers zélf op te heffen. De coronacrisis leerde ons opnieuw dat het bij wet verbieden en criminaliseren van sekswerk het werk altíjd onveiliger maakt. Sekswerkers kregen veelal geen coronasteun, en zij die illegaal doorwerkten om om in hun meest basale levensonderhoud te voorzien, maakten excessief méér geweld mee.

Een wet die sekswerk verder zal verbieden

Voor Dennis Wiersma (VVD) bleek dit een uitstekende gelegenheid om een motie te initiëren die het makkelijker maakt om ook de Wet Regulering Sekswerk door de Kamer te krijgen. Een wet die, u raadt het al, sekswerk in Nederland verder zal gaan verbieden en criminaliseren. En waar Nederlandse sekswerkerorganisaties én hulpverlenende instanties al tijden wakker van liggen.

Toch zien we in de media weinig terug van de grote crisis waarin sekswerkerrechten zich bevinden. Interviewers lijken vaak meer geïnteresseerd in de sappige details van het werk of erger, van het geweld dat sekswerkers meemaken. Artikelen zó dicht op de huid geschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij was. Ik vind het dan ook niet raar dat vanuit die mediatendens mensen zeer persoonlijke gevoelens hebben over sekswerk. We hebben tenslotte allemaal een eigen, vaak complexe, relatie met seksualiteit. Je kunt je eigen mening over betaalde seks dus makkelijk als een intieme waarheid ervaren.

Sekswerkers werken zeer intiem met hun klanten. Dat betekent niet dat het werk per se gevaarlijk is. Veel meer beroepen zijn dagelijks met zeer intieme zaken bezig. Psychologen of huisartsen zouden niet meer bestaan als intimiteit gelijkstond aan risico. Maar een klant neemt altijd diens eigen kwetsbaarheid op een zeer gestigmatiseerd onderwerp mee.

Weten dat je in je recht staat

Een sekswerker biedt de service dat op een professionele manier te begeleiden. De ruimte daarvoor hangt af van je kennis over mensen, lichamen, seksualiteit. Het hangt af van je onderbuikgevoel én van een basisgevoel van veiligheid die onder andere gebed wordt in de wetgeving. Weten dat je in je recht staat maakt het makkelijker veilige keuzes te maken.

Een sekswerker neemt ook altijd diens eigen complexe zelf mee. Inclusief de politieke context van het beroep. Een sekswerker kan zich niet opdelen in alleen het sappige verhaal of een potentiële geweldservaring. In een interview, bij een wetswijziging of op de kamer: een sekswerker is een heel mens. We kunnen sekswerkers alleen leren kennen of zorg dragen voor hun veiligheid als we hen hun eigen complexe verhalen laten vertellen.

Yvette Luhrs maakte de Net5-serie Ik word prostituee en werkt voor redinsight.org. Tijdens de ‘Nacht van de filosofie’, op 23 april in Dbieb in Leeuwarden, spreekt Yvette met LC-journalist Kirsten van Santen over intieme vreemden, seksualiteit en sekswerk

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu