Opinie: 'Laten we in Europa de klok terugdraaien'

Maastricht 1998: voorzitter Egon Klepsch van het Europese Parlement, de Portugese minister-president Caveco Silva, voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie en premier Ruud Lubbers (v.l.n.r.) na de ondertekening van het Europese Unieverdrag. Foto Archief ANP/Steinmeier/Rutting

De toon was verkeerd, maar Nederland heeft groot gelijk om in Europa op de schuldenrem te gaan staan. De cultuurverschillen tussen Noord en Zuid vragen daarom.
Lees meer over
Opinie

Nederland en Duitsland verzetten zich tegen de uitgifte van gezamenlijke staatsleningen (zogenoemde euro- of coronabonds), waardoor het lenen van geld voor landen als Italië veel goedkoper zou worden. Het kabinet wil ook het aanspreken van het EU-noodfonds ESM van 410 miljard euro alleen onder strenge voorwaarden toestaan. De regering mag dan niet de juiste toon hebben aangeslagen, wat meer empathie voor de getroffen landen en concrete steun à la China en Rusland zou wonderen hebben gedaan. Toch staat ze terecht op de schuldenrem. De Italiaanse oproep aan het Nederlandse kabinet om aan de ‘goede kant van de geschiedenis te gaan staan’ miskent de aard van het openlijke conflict tussen Noord- en Zuid-Europa. Bij de monetaire eenwording van Europa is namelijk vergeten dat cultuur geen bijgerecht is, zoals de cultuuronderzoeker Trompenaars ooit formuleerde, maar het hoofdmaal. Gek dat de ‘Europeanen’ die zo op diversiteit en cultuurverschillen verzot zijn dergelijke simpele facts of life willen negeren.

Weeffout

Nieuws

menu