Lezersbrieven: Gevaarlijk dieet, 10.000 euro en amateurvoetbal

Een fragment uit het duel Rolder Boys-Annen. Jaap Jan Mulder en Steijn Bloembergen strijden om de bal. Foto: Archief DVHN/Jaspar Moulijn

Lees meer over
Opinie

Populistisch cadeauplan

‘Stelen’ van de rijken om het aan de ‘armen’ te geven, daar komt het cadeau-plan voor 18-jarigen van Jesse Klaver zo’n beetje op neer, als een modern aftreksel van ‘Robin Hood and his merry men’. Als de verkiezingen naderen doe je veel - zo niet alles - om te proberen kiezers met grootse beloften aan je te binden. Zo belooft iemand aan de andere kant van de oceaan om voor 3 november het beste anti-corona vaccin ter wereld beschikbaar te hebben voor alle Amerikanen; bij ons hebben we Jesse die de jeugd in Nederland bij hun 18e verjaardag een eenmalige bonus voorhoudt van 10.000 euro. Om zo gelijke kansen te creëren, is de flinterdunne onderbouwing. Wie de jeugd koopt, koopt politieke toekomst, zo denkt Jesse kennelijk in het echt. Het is telkens weer opvallend hoe de verkiezingsactiviteiten van Jesse op Amerikaanse leest lijken te zijn geschoeid. Zo zie je maar weer: dat enge populisme-virus maakt - net als corona - geen onderscheid tussen politiek links en politiek rechts.

Assen, Cor Vos


Gevaarlijk dieet

Namens mezelf en mijn collega-diëtisten van het Martini Ziekenhuis wil ik mijn zorg uiten over een artikel over het boek Kankervrij (DVHN , 3/10). We kunnen ons niet vinden in de voeding die wordt voorgeschreven in dit boek en willen aangeven dat dit zelfs kan leiden tot levensbedreigende situaties en ondervoeding. Belangrijk is dat de patiënten het advies volgen van de behandelaars en niet op eigen initiatief drastische diëten zoals het ketogene dieet gaan proberen. Zie voor meer info ook www.voedingnu.nl.

Groningen, Ellen van den Oever


Amateurvoetbal beter stilleggen

Steeds meer amateurvoetbalwedstrijden worden afgelast omdat spelers of begeleiders positief worden getest. Kantines en clubhuizen zijn dicht. Het is financieel een ramp voor veel clubs. En dan is er ook nog competitievervalsing. Er zijn al clubs die hun sportvelden 14 dagen op slot hebben. KNVB, doe hier iets aan en gooi de wedstrijden tot eind van het jaar eruit. De gezondheid is belangrijker dan het spelen van spookwedstrijden. Niemand heeft baat bij wedstrijden zonder publiek. Was getekend een voetballiefhebber.

Nieuwe Pekela, Lucas Meijer

Mijnbouwschade door UGS Norg

Als schademelder vanwege de ondergrondse gasopslag Norg (UGS) was ik hoogst verbaasd over het interview ( DVHN , 8/10) met de heer Schaafsma, woordvoerder van het IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen). Het thema was het explosief groeiende aantal schademeldingen in ‘de randgebieden’. Onze regio is zo’n randgebied, dat door de immense gaspijpleiding Norgron met het Groningenveld is gelinkt. Wij vallen intussen onder het Groningen schadeprotocol. In de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier zijn er bij TCMG/IMG sinds maart 2017 meer dan 5500 mijnbouwschademeldingen gedaan. Indrukwekkende aantallen dus… Met een steeds groter werkvolume en voortdurend verruimde werkdrukken is de NAM hier intussen met een onverantwoord mijnbouwexperiment bezig. Dit met toestemming overigens van minister Wiebes en zijn mijnbouw-adviesorganen. Ook in onze regio voltrekt zich een ‘stille ramp’. Waarom de meldingen zo snel stijgen vindt de heer Schaafsma ‘een spannende vraag’. Maar volgens hem heeft de IMG er nog geen verklaring voor. Het is alsof het bestaan van een UGS Norg bij deze woordvoerder totaal onbekend is. Verbijsterend!

Een (Dr.), J. Klinkenberg


Goed dat warme terrassen blijven

Een goede zaak dat de horeca deze winter de terrassen mag openhouden en verwarmen. Misschien kunnen ze hiermee een stukje verlies goedmaken, maar ook voor de sfeer in de stad is het een prima idee. Ter compensatie van het milieu stel ik voor de winkeliers te verbieden om massaal de hele dag de deuren open te hebben staan.

Groningen, Willem Mossel


Honden, wolven en schapen

Spijtig dat honden schapen in Balloo te grazen hebben genomen. Opnieuw blijkt dat mensen hun honden niet de baas kunnen. Stuitend is de laconieke houding van hondenbezitters die hun eigen onkunde als hondenopvoeder niet willen inzien. Als natuurfotograaf voel ik me gedwongen een mes bij te hebben om me te verdedigen tegen een hond of indien nodig een hert te bevrijden dat door honden is opgejaagd in de afrastering. Van een grommende rotweiler achter me die koeien opjoeg in een weiland werd ik niet vrolijk. Honden blijven wild, dat geldt ook voor wolven, die schapen aanvallen en een groot territorium nodig hebben. Een eenzame wolf mijdt mensen. Maar een roedel zal, net als een groep honden, jachtinstinct gaan vertonen en jongen beschermen tegen indringers. Loslopende grote honden en wolven horen niet thuis in gebieden met grote schaapskudden. Laat hondenbezitters die zich niet willen aanpassen het dan maar in de buidel voelen.

Hoogeveen, Ronald Wilfred Jansen


Pas op voor groene knolamaniet

Het Dagblad meldt de dood van een asielzoeker in Ter Apel na de consumptie van een soep van zelf gezochte paddenstoelen. Zonder kennis te hebben van de in dit geval verzamelde paddenstoelen schat ik dat het, zoals meestal, gaat om de groene knolamaniet, die vooral in een jong stadium moeilijk te onderscheiden is van jonge champignons. De amaniet is echter dodelijk na consumptie en artsen staan meestal met lege handen. Bij het oogsten van (jonge) champignons dient de verzamelaar de kleur van de lamellen onder de hoed van de paddenstoel te checken die roze of bruin moeten zijn. Champignons onderscheiden zich daarmee van de amaniet waarvan de lamellen wit blijven.

Haren, Lucas Bouwman

Nieuws

Meest gelezen

menu