Lezersbrieven: Kernenergie, angst, Lohues en wielrenners

Luchtfoto van de kerncentrale Tihange in België. Foto ANP/Bram van de Biezen

Kernenergie? Nee, bedankt!

Een merkwaardige redenering houdt Cees Stolk erop na ( DVHN, 22/8). Hij is bang dat zijn kleinkinderen later wonen in een land vol asfalt, Vinex-wijken, distributiehallen, zonneweiden en windmolens. Jammer genoeg wonen zijn kleinkinderen nu al in zo’n land . Dagelijks komt er asfalt bij, worden nieuwe woonwijken gebouwd en krijgt het bedrijfsleven alle ruimte. Waarom de pijlen richten op zonneweiden en windmolens? Asfalt erbij? Logisch, we moeten toch kunnen autorijden en op de motor stappen als het mooi weer is? Woonwijken? Ja, we moeten wonen. En logisch, die bedrijventerreinen. We moeten onze auto en vliegvakanties toch ergens van betalen. Die redenering gaat kennelijk niet op voor energie. Toch zijn we volkomen afhankelijk van energie. Ons verbruik is enorm. Waarom dan zo moeilijk doen over windmolens en elke nieuwe snelweg die ons mooie Groninger landschap nog meer verpest, kritiekloos accepteren? Beseft Stolk wel hoe lang het duurt voor een kerncentrale gerealiseerd is? Als wij wachten op die kerncentrale hebben de kleinkinderen van Stolk nog veel grotere problemen. Met dank aan de generatie van hun grootvader.

Loppersum, Nicolette Scholten


Voak be’j te bang

Wie het weet mag het zeggen, ík ben de draad kwijt omtrent de corona-berichtgeving. Nadat we vanaf maart geconfronteerd werden met veel IC-opnames was het toch de bedoeling om immuniteit op te bouwen? Nu wordt elke overdracht als besmetting gehyped, tegen minimale IC-opnames. Het is niet meer tastbaar, we raken straks het spoor kwijt ten koste van ons welzijn. Er komt ook weer een gewone griepgolf, hoe gaan we daar dan mee om? Wie heeft ook niet de vragen als: bestaat er geen voortschrijdend inzicht? En de vraag of het middel erger is dan de kwaal. De laatste weken vraag ik mezelf ook af of Nederlanders en hun bestuurders niet te bang zijn geworden.

Meppel, R. Pieters


Sociale woningbouw

In het artikel ‘Sociale huursector zit volledig op slot’ ( DVHN , 23/8) meldt de koepelorganisatie van woningbouwcorporaties Aedes dat er meer huizen gebouwd moeten worden om het tekort aan sociale woningen aan te vullen. Helaas is het zo dat corporaties zelf goedkope huurwoningen afbreken en duurdere woningen laten bouwen om hogere huren te vangen. Jammer genoeg werken woningbouwcorporaties ook mee aan huisjesmelkerij en verkamering met als gevolg verloedering, woekerhuren, gebrekkig toezicht en minder kans voor doorstromers. Woningcorporaties zijn helaas vooral tot beleggingsmaatschappijen verworden. Ik hoop dat woningbouwverenigingen/stichtingen zo snel mogelijk terugkomen en doen waarvoor ze dienen; voldoende, fatsoenlijke en betaalbare sociale woningbouw regelen.

Hoogeveen, Ronald Wilfred Jansen


Complimenten voor Lohues

Daniël Lohues: helemaal top, dat je het hebt aangedurfd openlijk toe te geven. helemaal fout te hebben gezeten met je uitspraak in je eerdere column ( DVHN , 22/8). En helemaal klasse dat je vervolgens je fout herstelt door duidelijk uit te leggen hoe het dan wel zit met het injecteren van productiewater van de NAM. Een voorbeeld voor vele verslaggevers van kranten, radio en televisie.

Borger, Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans


Wielrenners uit Groningen

Met de opsomming van noordelijke wielrenners in de krant van zaterdag ( DVHN , 22/8) heeft deskundige Dick Heuvelman toch een gerenommeerd renner uit de provincie Groningen over het hoofd gezien: Gerard Schipper. De man uit Ter Apel is wereldkampioen (in Engeland bij de ploegentijdrit) geweest, heeft diverse successen in Olympia’s Tour behaald (ook winnaar!) en is noordelijk kampioen in Oudemirdum geworden.

Bert Dijkema, Emmen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu