Lezersbrieven: Kwetsbare ouderen, vliegende oldtimers en vleestaks

Het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek waar veel bewoners aan corona overleden. Foto ANP/Pieter Stam de Jonge

Oud en kwetsbaar

Verpleeghuizen zijn vanwege het Covidvirus maanden op slot geweest. Ouderen en kwetsbaren waren opgesloten, velen zijn in volstrekte eenzaamheid gestorven. Opa’s en oma’s hebben maandenlang hun kleinkinderen alleen via het beeldscherm gezien. Een zwaar overbelaste zorg, die nog steeds niet is bijgekomen. Grote persoonlijke risico’s zijn genomen om ons te beschermen. Desondanks doemt er nu eenzelfde scenario aan de horizon op omdat vooral jongeren vinden dat ze zich nu wel lang genoeg hebben opgeofferd. Daar mag best wel begrip voor zijn. Je bent weliswaar niet je hele studentenleven kwijt, maar zo langzamerhand toch wel een groot en belangrijk deel, en we zijn er bij lange na nog niet. En toch moeten we samen volhouden. Als dan blijkt dat het de overheid niet lukt om de noodzakelijke maatregelen bij de jongeren af te dwingen, dan zullen onderwijsinstellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat kan een hard gelag voor de jongeren worden, maar staat nog steeds in geen enkele verhouding tot die oude mensen die eenzaam hebben moeten sterven om ons te beschermen.

Groningen, Herman Tebbes


Vliegende oldtimers Eelde

Al enige maanden vliegen voortdurend lawaaiige en vervuilende oldtimers van luchtvaartschool Eelde in de lucht. Als jengelende kinderen hoor je ze de hele dag. Van ’s morgens 10.00 uur tot ’s avonds 22.00 uur. Ook in het weekend. Doordat ze zo laag vliegen, blijft het geluid lang hangen. In ronkende persbijdragen van Groningen Airport Eelde is te lezen dat KLM Flight Academy (samenvoeging van de Martinair vliegschool met die van KLM) dé luchtvaartschool van Nederland is. Daar verwacht je toch ultramoderne techniek bij? Niets van dat alles. Mijn ervaring als inwoner van Noordlaren is dat dé luchtvaartschool van Nederland voor z’n opleiding voornamelijk vliegende oldtimers gebruikt. Ze hebben wel moderne lesvliegtuigjes, maar die worden helaas nauwelijks ingezet. Als moderne vliegtuigjes overvliegen verneem je dat veel minder. Het kost de maatschappij jaarlijks miljoenen om het vliegveld Eelde open te houden. Daaraan is de bijdrage van de luchtvaartschool verwaarloosbaar. Als dank worden omwonenden van het vliegveld Eelde dagelijks getrakteerd op onophoudelijk irritant lawaai en vervuiling.

Noordlaren, Ingrid Schenk


Lesbos

Wat ben ik blij met het stuk dat ds. Van Vliet schreef over Lesbos ( DVHN , 16/9). Zijn woorden zijn mij uit het hart gegrepen. De Nederlandse regering moet zich doodschamen en wij als burgers daardoor ook. Ds. van Vliet plaatst de gebeurtenissen terecht in een historisch kader. Alleen blijkt daaruit niet dat ‘we’ van de geschiedenis geleerd hebben. Ik kan mij niet beroepen op een christelijk geloof, maar het verschil tussen goed en kwaad heb ik wel degelijk geleerd in mijn leven. En dat dit besluit van de politiek fout is, staat als een paal boven water.

Groningen, Doesjka Donker


Uitkoop boeren

In de krant van vandaag lees ik dat minister Schouten 500 miljoen uittrekt om 360 varkensboeren uit te kopen. Op dit moment worden 120 nertsenhouders met 180 miljoen uitgekocht en is B en W van de gemeente Het Hogeland voornemens een boer toestemming te geven voor uitbreiding van 250 stuks melkvee, naar duizend koeien. Dit lijkt me een slag in het gezicht van iedere ‘normale’ boer, van burgers die al maanden braaf honderd rijden en van de bouwers die de broodnodige huizen moeten bouwen. De strategie van de veeboer lijkt me duidelijk: we kunnen hem straks ook uitkopen. Ik gun iedere boer zijn miljonairschap, maar niet van onze belastingcenten.

Tinallinge, G.J.Schriemer


Koninklijk graaien in crisistijd

Onvoorstelbaar dat tijdens deze coronacrisis, waarin veel mensen financieel in de problemen komen, het koningspaar er 5 procent bij krijgt. Het gaat om 68.000 euro extra. Het salaris bedroeg al 7,2 miljoen netto per jaar! Ook Amalia krijgt straks 111.000 euro. In 2022 staat voor haar een bedrag van 1,6 miljoen euro op de rol. Is de beurs voor een thuiswonend kind dan zo hoog? Er bovenop komen talloze vergoedingen. Bovendien hebben ze geen woonlasten. Dit is toch een hele dikke vinger naar het volk? Afgelopen zomer ging het koninklijk paar op de Egeïsche zee (’waardering eigen land’?) spelevaren met hun nieuwe speedboot van 2 miljoen euro. In verhouding: het minimumloon ligt op circa 21.000 euro bruto per jaar! Hoe geloofwaardig klinkt het als de koning spreekt over gezamenlijkheid, verantwoordelijkheid en solidariteit? Het toont aan dat het koninklijk huis mijlenver van het volk afstaat. Het zou de koning sieren als hij zou handelen naar de woorden die hij zelf heeft uitgesproken!

Drouwen, Henk Kleve


13.000 maal beschamend!

Een diep schaamrood heeft het kabinet Rutte opgeroepen door het opnemen van slecht 100 vluchtelingen uit Lesbos! Een beschamende overeenkomst tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie! Er is in feite niets gedaan aan deze mensonwaardige situatie! Even de spoorwissel omzetten en klaar was de regeringscoalitie! Vooral de VVD kon tevreden zijn! De andere partijen zullen deze overeenkomst moeilijk aan hun achterban duidelijk kunnen maken! Een warmhartig besluit was geweest dat men 480 vluchtelingen had toegelaten. Men had hiermee een duidelijk voorbeeld kunnen geven aan de andere 26 EU-lidstaten! Dan was namelijk in één klap dit mensonwaardige problemen opgelost geweest! Zou het niet eens tijd worden om deze coalitie een duidelijke rode kaart te geven?

Assen, Evert Brouwer


Wilde zwijnen

Er loopt een wilde zwijnenfamilie in Drenthe rond en deze moet worden afgeschoten volgens het zogenaamde nulstand beleid ( DVHN , 12/9). Onvoorstelbaar! Wilde zwijnen horen ook thuis in Drenthe en hebben hier altijd geleefd. We hebben met het natuurherstel van de laatste 25 jaar met veel moeite weer veel dieren terug gekregen in Drenthe en daar zijn we trots op. De bossen en de natuurlijke omgeving zijn hier veelal voor aangepast: omheiningen bij wegen, een oversteekplaats over de A-28, overgangspaden voor kikkers. De nulstand voor wilde zwijnen en ook voor de edel- en damherten moet echt van tafel, die is achterhaald en past echt niet meer in deze tijd. Ik hoop dat de Drentse politici dit punt met spoed aanpakken zodat de zwijnenfamilie in leven blijft.

Vries, Barend Lukkien


Vivera en vleestaks

Vleesvervanger Vivera zegt dat door subsidies vlees onevenredig goedkoop is. Een vleestaks is beter ( DVHN , 12/9). Hoe komt Willem van Weede erbij dat er subsidie zit op vlees? Is deze topman die plantaardige producten verkoopt er niet van op de hoogte dat de landbouwsubsidie per hectare grond wordt gegeven en niet op dieren die voor vlees worden gehouden? Juist de plantenburger zou goedkoop moeten zijn door deze landbouwsubsidie. Vorig jaar verkocht het bedrijf met Enkco alle vleesactiviteiten. Je zou dan toch verwachten dat deze topman een beetje op de hoogte is van deze sector die draait zonder enige subsidies maar op eigen kracht, efficiency en innovatie. Misschien moet hij er zich toch eens beter in verdiepen voordat hij valse uitspraken doet. Niet geloofwaardig om na de verkoop van de vleestak te roepen om een vleestaks.

Bargercompascuum, Sabine Grobbink, varkenshoudster

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu