Lezersbrieven: Woningnood, vluchtelingen en zelfgenoegzame ministers

Het bedrijf Startblock maakt kant-en-klare huizen als middel tegen de woningnood. Foto Freddy Schinkel

Blijvende woningnood

Het commentaar ‘woningnood’ van Rob de Kam (DVHN , 8/9) is historisch niet juist. Hij schrijft: ons land kampte eerder met zo’n situatie, na de Tweede Wereldoorlog. Correct is echter: ons land kampt met die situatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit hebben wij aan den lijve ondervonden. Wij waren aangewezen op een huurwoning in Amsterdam, omdat er toen nog naar de economische gebondenheid van de man werd gekeken, en ik in Amsterdam werkte. De wachttijd voor een huurwoning was toen al meer dan 6 jaar. En dat in 1965, twintig jaar ná de oorlog. Dat de werkgever van mijn aanstaande echtgenote ons de bedrijfswoning in een dorp vlak bij Amsterdam aanbood, stond gelijk aan het winnen van de staatsloterij. Door onze ervaringen heeft de situatie op de woningmarkt altijd mijn belangstelling gehouden en ik kan me geen moment herinneren dat het probleem was opgelost. Mijn moeder vertelde wel eens dat vóór de oorlog de concurrerende verhuurders belangstellenden lokten door aan te bieden een huurhuis opnieuw te schilderen en te behangen.

Vriescheloo, Ab Gobets


Ruimte voor echte vluchtelingen

Nu de politiebond zich ook heeft uitgesproken om overlast veroorzakende asielzoekers die geen kans maken op een status uit te zetten, lijkt het mij toch logisch dat de overheid zich hier sterk voor gaat maken. Zij moeten plaats maken voor echte vluchtelingen die nu op Lesbos buiten moeten slapen! Het kan toch niet zo zijn dat dit soort figuren de plaats bezet houdt van mensen die echt in nood verkeren.

Hoogeveen, H.A. Mulderij


Zelfgenoegzame ministers

Met verbazing hebben we kennis genomen van de introductie van een groeifonds voor ‘eenmalige publieke investeringen’. Het kabinet trekt de komende 5 jaar in totaal 20 miljard euro uit voor dit fonds. Meest frustrerende is de zelfgenoegzame blik in de ogen van de heren Hoekstra en Wiebes toen ze dit plan presenteerden! Was het niet deze minister Wiebes die zich de afgelopen tijd ‘hard gemaakt heeft’ voor door bodemdaling gedupeerde Groningers die al vele jaren wachten op geld om hun verzakte woningen te repareren of te laten slopen en herbouwen?! Deze mensen kunnen waarschijnlijk fluiten naar het hun beloofde geld, dankzij deze Haagse ijdeltuit. Sorry Groningers, we moeten eerst ons eigen ego oppoetsen.

Groningen, J.Pieperiet


De leguaan van Rutte

De leguaan die Rutte heeft meegenomen uit de Cariben en die geschonken is aan Diergaarde Blijdorp heeft een baby gekregen. Die moet dan maar de naam Mark krijgen, want ze zijn camouflerend en verschieten vaak van kleur! En dat is wel zo toepasselijk!

Nieuwe Pekela, Lucas MeijerJe kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu