Lezersbrieven: de koning, voetbal en ventilatie

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens het opnemen van een persoonlijke videoboodschap waarin de koning ingaat op het afbreken van de vakantie naar Griekenland. Foto ANP POOL ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL

Lees meer over
Opinie

Nederkoorn en de koning

Als recensent geeft Eric Nederkoorn de tekstschrijver van de koning ervan langs. Tijd om Eric Nederkoorn zelf eens even onder de loep te nemen. Heel grappig hoor zijn opmerkingen, voor wie ervan houdt, maar ik ga ernstig twijfelen aan zijn kwaliteiten als journalist, zijn negatief commentaar op deze mea culpa raakt kant noch wal. Het grootste bewijs van het welslagen van de boodschap van de koning is wel dat iedereen de excuses aanvaardt, politiek breed, en begrijpt dat de koning net als ieder mens niet onfeilbaar is, zoals hij zelf zegt. Het zijn vooral de tegenstanders van de monarchie en de mensen van de gemakkelijke meningen die deze misstap aangrijpen en in hun handen wrijven: hoera we kunnen weer stelling nemen. Ik moet altijd denken aan wat Willem-Alexander zei toen hij koning werd: ik ben koning zolang men mij dat toestaat. Hij is zich als geen ander daarvan bewust. Eric Nederkoorn wilde even een tik uitdelen aan de makers van de boodschap. Hoe opportunistisch kan je zijn, zijn boodschap is jammerlijk mislukt.

Emmen, L.A. Blomsma

Koninklijke boodschap

Eric Nederkoorn wilde in zijn recensie Tekstschrijver gezocht ( DVHN , 22/10) waarschijnlijk leuk zijn, maar ik vind zijn commentaar op de toespraak van de koning onnodig en vervelend. Iemand die zo reageert, is volgens de definitie - om in zijn stijl te blijven – een azijnpisser.

Emmen, Harmannus Euving

Vergissen is menselijk

De afgelopen dagen wordt er nogal veel negatieve aandacht besteed aan de vergissing van de koning. Wat daarbij opvalt dat de negatieve opmerkingen ver in de meerderheid zijn en dat je maar weinig positiefs leest. Als we verwachten dat je als mens nooit een vergissing maakt, kunnen we beter een robot als staatshoofd aanstellen. Vooral de bewoordingen waarin de kritiek wordt geuit is vaak ongelooflijk onbeschoft. Wat een zielige vertoning. De redactie haalt er een waar woord bij van Aristoteles bij: ‘Alles waar je aandacht aan geeft groeit’.

Leek, F.Göbel

Koning niet, voetballers wel?

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden de intentie om vakantie te vieren in Griekenland. Vanwege alle terechte commotie zijn ze op hun koninklijke schreden teruggekeerd. Waarom vinden wij het dan wel normaal dat voetballers naar het buitenland gaan om wedstrijden te gaan spelen. Kijk naar AZ, waar meer dan acht personen zijn besmet. Voetbal dient ook te stoppen. De clubs hebben geld genoeg om deze lastige periode door te komen. We kunnen wel een tijdje zonder.

Assen, E.v.d.Velde

Water en wijn

Ook in deze moeilijke en bizarre coronatijd blijkt weer dat er altijd mensen zijn en zullen blijven die water preken en zelf wijn drinken.

Borger, G. Veenstra

Ziekmakende ventilatie

Het is al jaren slecht gesteld met ventilatie in scholen, bedrijven en tehuizen, maar tot voor kort hoorden we daar nauwelijks iets over. Als je het er niet over hebt, dan bestaat het blijkbaar niet; dus doen we gewoon of we gek zijn. Maar je kunt wel degelijk ziek worden van een niet goed functionerend ventilatiesysteem op je werkplek. Ik heb dat zelf ondervonden op de school waar ik les gaf en zoveel klachten kreeg dat ik mijn werk niet meer kon doen, wat uiteindelijk geleid heeft tot mijn ontslag. Bij veel bedrijven, scholen en zorginstellingen is er sprake van een ongezond binnenklimaat. Soms is er geen goed ventilatiesysteem, nog vaker wordt er onvoldoende onderhoud gepleegd. Daardoor kunnen er klachten ontstaan, wat leidt tot ziekteverzuim. Ook bewoners van verpleeghuizen kennen dit probleem. Hoewel dit bekende feiten zijn, werd het lange tijd genegeerd. Er is dus kennelijk een wereldwijde pandemie nodig om aandacht te krijgen voor een goede ventilatie op werkplekken en in klaslokalen.

Assen, Diana Bakker

Een huisdier? Bezint eer gij begint!

Ik hoorde dat we, doordat we thuis zitten, veel dieren uit het asiel halen. Fijn dat ze een plekje krijgen. Maar de schrik slaat me om het hart. Wat als iedereen weer gaat werken. Hoeveel tijd blijft er dan over voor de dieren? We hebben amper tijd voor kinderen, laat staan voor een huisdier. Sowieso worden dieren te snel aangeschaft. Na een poosje is de lol er af, toch wel veel werk en wat te doen in de vakantie. Dus of het dier gaat terug naar het asiel of het krijgt geen aandacht. Een dier heeft niet te kiezen en moet maar afwachten hoe het behandeld wordt en bij wie het terecht komt. Ik pleit voor alle dieren. Voor de konijnen in een hok, de vogel in een kooitje. Namens alle dieren vraag ik u : bezint eer ge begint. Het kost tijd, veel tijd. Laat de huisdier niet de dupe worden van een impuls.

Rolde, Trijnie Forsten

Nieuws

Meest gelezen

menu