Minister Grapperhaus gaat zich inzetten voor een strengere wet tegen seksueel misbruik. Prima. Maar waarom moet dit zo lang duren? | opinie

Demissionair minister Grapperhaus staat de pers te woord. Foto: ANP/Lex van Lieshout

Goed dat ‘de ondergrens voor strafbaarheid’ van verkrachting verlaagd gaat worden, stelt Sophie de Vries. Maar, vraagt ze zich af, waarom moet het zo lang duren voordat deze wetswijziging doorgevoerd wordt?
Lees meer over
Opinie

Graag reageer ik op het artikel ‘Seksueel geweld vaker en sneller aangepakt’ uit de krant van 6 december 2021. Daarin staat dat demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zich inzet voor een strengere wet tegen seksueel misbruik van onder andere minderjarigen.

Door de wetswijziging is de verwachting dat door verlaging van ‘de ondergrens voor strafbaarheid’ van verkrachting slachtoffers eerder en vaker melding zullen doen van seksueel overschrijdend gedrag. Hoewel het een enorme vooruitgang zou zijn als deze wetswijziging wordt doorgevoerd, is het maar de vraag in hoeverre het daadwerkelijk helpt.

Politie heeft nog geen tijd gehad

Ik gebruik hierbij het voorbeeld dat kamerlid Van de Werf (D66) ook heeft gebruikt in het debat over kindermisbruik en seksueel geweld. Zij sprak over een moeder die al 21 maanden zit te wachten tot de politie de zaak van haar dochtertje oppakt. Haar dochter is op 4-jarige leeftijd misbruikt, maar de politie heeft er door ‘capaciteitsproblemen’ nog geen tijd voor gehad.

Het nieuwe wetvoorstel alleen is daarom niet genoeg. Belangrijk is dat de zaken niet op een stapel terecht komen maar dat er capaciteit is om de zaken te behandelen en dat er voor de slachtoffers betere hulp wordt aangeboden. Hulp waarvoor je niet eerst jaren in de wachtrij hoeft te staan.

Onzin dat dit nog twee jaar moet duren

Als we Grapperhaus mogen geloven zal hierin worden geïnvesteerd. Mijn vraag is wel waarom dit zo lang op zich laat wachten. Volgens mij is er sowieso al te laat ingegrepen en is het onzin dat de wetgeving nog uiterlijk twee jaar moet duren.

Politici zouden daar tegenin kunnen brengen dat wetswijzigingen nou eenmaal niet zomaar door te voeren zijn. Maar hoe zit dat dan met wetgeving rond corona? Die kan ook binnen een maand afgerond zijn.

Daarom zou ik graag zien dat de wetswijziging zo snel mogelijk wordt doorgevoerd, want het is nú nodig. Niet pas over twee jaar.

Sophie de Vries (15) zit in havo 4 van de CS Vincent van Gogh in Assen

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu