Er zijn meer middelen nodig tegen een ongewenste inmenging van China | opinie

De Chinese president Xi Jinping en andere Chinese leiders wonen de slotbijeenkomst bij van de eerste sessie van het 14e Nationale Volkscongres (NPC) in de Grote Hal van het Volk in Peking, China, 13 maart 2023.

De Chinese president Xi Jinping en andere Chinese leiders wonen de slotbijeenkomst bij van de eerste sessie van het 14e Nationale Volkscongres (NPC) in de Grote Hal van het Volk in Peking, China, 13 maart 2023. Foto: EPA

Ongewenste buitenlandse inmenging door landen als China kan de democratische rechtsorde en stabiliteit in Nederland aantasten, schreef het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. De regering kondigde ‘brede meldpunten’ aan. Ook zal er worden ingezet op het vergroten van bewustwording. De opstelling van China geeft echter alle aanleiding voor een daadkrachtiger aanpak.
Lees meer over
Opinie

Marije Vlaskamp was jarenlang correspondent in China voor onder andere de Volkskrant en RTL Nieuws . Sinds enkele jaren heeft ze Peking ingeruild voor de buitenlandredactie van de Volkskrant , waar ze China met een kritische pen is blijven volgen. Onlangs publiceerde zij een opzienbarend artikel over de manier waarop zij en een eveneens in Nederland woonachtige Chinese dissident, het slachtoffer zijn geworden van Chinese intimidatie en bedreiging (‘Iemand doet er alles aan mij stil te krijgen’, de Volkskrant , 8 april 2023), met als doel haar te laten stoppen kritische stukken over China te publiceren.

Spionage en digitale aanvallen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's