Opinie: Met sneltest snel de kroeg weer in

De tafels en stoelen van de normaal drukke terrassen voor de Drie Gezusters aan de zuidzijde van de Grote Markt. Foto Archief Kees van de Veen

Wat zou het gaaf zijn als Groningen als eerste gemeente in Nederland de (nacht)horeca weer open kan krijgen. Sneltesten bieden de mogelijkheid om dat veilig en verantwoord te doen.

Het is een lastige tijd. Door onze sociale levens op een lager pitje te zetten, hebben we de afgelopen maanden met z’n allen onze verantwoordelijkheid genomen om de verspreiding van het nieuwe virus tegen te gaan. We zitten nu aan het einde van een tweede golf en gelukkig zijn er hoopvolle berichten over versoepelingen van de maatregelen en verschillende coronavaccins. Er zal alleen een flinke tijd te overbruggen zijn tussen het einde van de tweede golf en het massaal inenten van alle Nederlanders. Hoe gaan we hiermee om? Hoe kunnen we ons normale leven weer een beetje oppakken, zonder dat er een derde golf komt? Vorige week riep VNO-NCW op mensen massaal te testen en ook het kabinet leek dit te omarmen bij de persconferentie van afgelopen dinsdag. Sinds het begin van de coronacrisis lopen we in Groningen voorop wat de coronatesten betreft en wat ons betreft breiden we die voorsprong verder uit.

Impact stilleggen horeca

Sinds maart ligt het uitgaansleven stil. Heel even is de horeca open geweest, maar van een echt uitgaansleven is sinds maart geen sprake meer. Dit heeft grote impact op de ondernemers en hun personeel in deze branche. Maar ook heeft dit veel invloed op het uitgaanspubliek en dan vooral op onze jongeren. Op 14 maart hebben ze voor het laatst de mogelijkheid gehad om op stap te gaan. Dan kunnen we natuurlijk zeggen is dat dan erg? Wat is erg? Natuurlijk zijn er ergere dingen. Maar hoe verdrietig is het als je je diploma haalt, maar er geen diploma-uitreiking is? Dat je studievertraging oploopt doordat je geen stage kunt lopen. Als je niet met je vrienden kunt vieren dat je bent geslaagd? Als je gaat studeren en er geen spetterende KEI-week is. We weten dat er meer eenzaamheid is onder studenten en jongeren en dat een deel van de levensvreugde ontbreekt.


Veilig heropenen

Wat zou het gaaf zijn als we de ondernemers in de uitgaansbranche en de jongeren perspectief kunnen bieden! Er komt een moment dat de horeca weer opengaat, misschien niet in 2020 maar dan zeker in 2021. Het is heel belangrijk dat we niet direct in een derde golf belanden. Moeten we heel streng handhaven of zullen we het over een andere boeg gooien? Wat zou het gaaf zijn als we als eerste gemeente in Nederland de (nacht)horeca veilig open kunnen krijgen. Hoe? Laten we een pilot starten met grootschalig testen voordat je naar de kroeg gaat. Binnenkort komen er veilige sneltesten op de markt waarmee je binnen een paar minuten weet of je coronavrij bent. Dan krijg je een polsbandje en mag je alle kroegen in de gemeente betreden. Hier zitten tal van voordelen aan: de ondernemers kunnen weer ondernemen; de jongeren komen uit hun isolement; de bezoekers hebben geen corona, dus er vinden geen besmettingen plaats; er kunnen voor deze kroegen soepelere regels gelden.

Kans

Wat ons betreft ligt hier een kans voor aanbieders van sneltesten, de horeca en de gemeente om dit proces te faciliteren. Wie pakt deze handschoen op? En natuurlijk kan de uitvoering niet morgen, we zijn afhankelijk van de landelijke coronaregels en de beschikbaarheid van goede testen. Maar laten we dan in de startblokken staan om deze pilot uit te voeren.


Simon van der Pol is raadslid voor de VVD in Groningen en Ietje Jacobs – Setz is fractievoorzitter van de VVD Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu