Gaat de VVD Westerwolde in de fout met LHBTI's als beschermde diersoort? Ook binnen die gemeenschap zijn velen wel klaar met alle bescherming | opinie

Gaat de VVD Westerwolde in de fout met LHBTI's als beschermde diersoort? Foto: Shutterstock

Gaat de VVD over de schreef door LHBTI’s als een beschermde diersoort te omschrijven? Binnen die gemeenschap zijn velen ook wel klaar met de beschermende belangenbehartiging, schrijft Hilbrand Polman.
Lees meer over
Opinie

Westerwolde is in rep en roer. Oorzaak: de plaatselijke VVD heeft een passage opgenomen in het verkiezingsprogramma over LHBTI’s. Daarin staat de volgende passage: „De groep mensen van de LHBTI-gemeenschap wordt zo langzamerhand als een beschermde diersoort behandeld.”

Beledigend, dit wordt in die gemeenschap hoog opgenomen, zo luiden de reacties. Lijsttrekker Klaas Buigel is zich een hoedje geschrokken en gaat al bijna door het stof.

In het betreffende hoofdstuk staat verder niks schokkends voor deze doelgroep. Het is vooral een pleidooi voor normalisering van homoseksualiteit. En voor een harde aanpak van asielzoekers die LHBTI’s het leven zuur maken in het azc in Ter Apel. Niet de slachtoffers, maar de daders moeten verkassen, zegt VVD Westerwolde, en wie de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft, heeft hier niets te zoeken.

Iedereen boos?

Of iedereen binnen de regenbooggemeenschap boos is op deze liberalen, valt dan ook te betwijfelen. De standpunten komen wonderwel overeen met die van Stichting De Roze Leeuw, een betrekkelijk nieuw gezelschap van homo’s, lesbiënnes en biseksuelen (holebi’s) , dat zich nogal afzet tegen de gevestigde belangenbehartigers.

„Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu door belangenorganisaties, politieke partijen en media over ons wordt gecreëerd”, schrijft de stichting op haar site. „Namelijk dat wij een onderdrukte minderheid zijn in een intolerant land. Integendeel. Wij zijn juist dankbaar voor het land waarin wij mogen leven.”

Eigenlijk precies hetzelfde als wat VVD Westerwolde beweert dus. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar daarvoor heb je nu juist een verkiezingsprogramma. Laat dat nou gewoon zo staan, zou je zeggen, die programma’s staan maar al te vaak vol dooddoeners waar niemand het mee oneens kan zijn.

Representatief voor achterban?

In hoeverre is De Roze Leeuw representatief voor de achterban? Nu is dit een stichting. Je kunt er dus geen lid van worden, wel hebben ze circa 4.500 volgers op Twitter. Dit maakt het wat onduidelijk hoeveel mensen hun standpunten delen.

Met de meeste homo’s en lesbiënnes gaat het gewoon goed. Dat weten de gevestigde belangenorganisaties zoals het COC, waar die Roze Leeuw een alternatief voor wil zijn, ook wel. Ze stellen daar tegenover dat er nog steeds mensen zijn die wel grote moeite hebben met hun geaardheid en daar komen ze voor op.

Maar als het slecht gaat met homo’s, komt dat dan door hun geaardheid, of spelen er andere zaken mee? Bij de heteroseksuele medemens is het ook niet lang altijd rozengeur en maneschijn. Een slechte opleiding, een laag inkomen, een slechte gezondheid, moeite met lezen en schrijven, het zijn allemaal factoren waardoor heel wat mensen in de hedendaagse samenleving niet meer mee kunnen komen.

Geaardheid problematiseren

Als je dan ook nog homoseksueel bent, of transgender, dan krijg je het helemaal moeilijk, dat is zeer aannemelijk. Maar je bent er dan niet mee geholpen als belangenorganisaties in feite jouw geaardheid steeds weer problematiseren. Daar heeft De Roze Leeuw wel degelijk een punt. Pak die andere factoren aan, zorg dat zoveel mogelijk mensen kunnen meekomen in de samenleving. Daarmee is iedereen geholpen.

Hilbrand Polman is verslaggever bij deze krant en schreef dit stuk op persoonlijke titel

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu