Zwerfvuil rapen is goed voor je algemene ontwikkeling: ik weet nu hoe wietzakjes eruitzien en dat er verbazingwekkend veel peuken op straat liggen | opinie

'Mijn oogst van een jaar opruimen is 99 grijze vuilniszakken zwerfvuil.' Foto: Shutterstock

Trudy Willems ruimt in haar eentje jaarlijks 99 grijze vuilniszakken zwerfvuil op. Ter inspiratie deelt ze haar ervaringen.
Lees meer over
Opinie

Sinds november 2020 ben ik zelfbenoemd zwerfvuilraper in Zutphen. De gemeente gaf mij een ring en een grijper in bruikleen om dit goed te kunnen doen en ik installeerde de app HelemaalGroen die mijn gelopen route registreert en optelt hoeveel kilometers ik heb opgeschoond.

Waar ik heb gelopen wordt de route op de kaart groen, de app wordt in het hele land gebruikt en is ontwikkeld in de gemeente Berkelland door (gepensioneerd) dierenarts Jaap de Boer.

Zo weet ik dat ik dit kalenderjaar al 259 kilometer schoongemaakt heb, dat er in totaal in Zutphen 1821 kilometer is opgeschoond en dat er in Zutphen 87 mensen zijn die deze app gebruiken. Er zijn 160 mensen in onze stad die een ring met grijper van de gemeente kregen. En er blijkt een heuse peukenraper actief te zijn op de IJsselkade.

99 grijze vuilniszakken vol

Mijn oogst van een jaar opruimen is 99 grijze vuilniszakken zwerfvuil. Hoeveel zou dit zijn van alle opruimers bij elkaar?

Op mijn routes kies ik voor historische plekken, die er een stuk aantrekkelijker uit gaan zien als ze opgeruimd zijn. De Vispoortgracht, de vestingwallen, langs de stadsmuren, rond de kerken, in het Vogelpark en langs IJssel en Berkel.

Meestal ben ik niet meer dan een kilometer van mijn huis verwijderd om de zakken gevuld te krijgen. Ondertussen geniet ik van het weer en van mooie ontmoetingen met medeburgers die zelf vaak ook het nodige opruimen.

Ik weet nu wat een lachgasballon is

Mijn algemene ontwikkeling is met sprongen vooruit gegaan, ik weet nu hoe wietzakjes eruitzien, wat een lachgasballon is, hoe ik een lachgaspatroon kan herkennen, dat er ontelbaar veel soorten bier in blik bestaan en dat het normaal is om lege whisky- en jeneverflessen in de bosjes te mikken.

Verder vraag ik me af wat een hondenbezitter bezielt als deze vier met hondenpoep gevulde zakjes naast een ondergrondse container neerlegt.

Waar ik me over verbaas is de gigantische hoeveelheid peuken op straat, in en rond de gemeentelijke afvoerputten en rondom bomen en struiken. Iedereen weet inmiddels dat hier microplastics inzitten en dat één peuk 8 liter water verontreinigt en bomen vergiftigt. Per ronde raap ik 100 peuken op en dan heb ik een lamme arm.

Indrukwekkende peukenoverdaad

Onlangs ontmoette ik een man wiens partner bij de gemeente werkt en zich buigt over het probleem van het verontreinigde afvoerwater in de stad. Dit heeft ertoe geleid dat ik contact heb gezocht met de burgemeester over de indrukwekkende peukenoverdaad (in de putten) rondom het gemeentehuis.

Eenzelfde actie bij de rechtbank heeft ertoe geleid dat daar voor het personeel een DropPit asbaktegel is ingegraven, met als resultaat dat er direct minder peuken onder de bomen en in de perken liggen. Het personeel van een hotel bij mij om de hoek gooit na een vriendelijk verzoek aan het management ook geen peuken meer op straat en in de afvoerputten.

Zolang ik er plezier in heb en me niet ga ergeren aan de rommel blijf ik dit werk doen en voel ik me verbonden met de grote groep mensen die ditzelfde doet zonder dat we elkaar kennen!

Trudy Willems (1954) is geboren in Dokkum en woont en raapt zwerfvuil in Zutphen. Zie voor meer info over de app: www.helemaalgroen.nl

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu