Wolfwerende rasters? Honden inzetten om schapen tegen wolven te beschermen? Misschien moet eerst de mens maar eens beter ‘beheerd’ worden | opinie

De wolf. Foto: Shutterstock

Er wordt veel onzin verkondigd over wolven, stelt J.C. Bottelier. Volgens hem wil bijvoorbeeld niemand naast iemand met wolfafschrikkende honden wonen en is het verplaatsen van wolfwerende rasters veel te duur.
Lees meer over
Opinie

Ja hoor, daar staat het weer, in het stuk ‘Toekomst wolf tussen hoop en vrees’ in de weekendbijlage van het Dagblad van het Noorden (27-11). Een uitspraak van Renate Zuiker van Partij voor de Dieren: schapenhouders moeten (o.a.) maar honden in gaan zetten voor het beschermen van schapen.

Ik heb Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging dit ook herhaaldelijk horen roepen. Het zou deze mensen sieren als ze zich eerst eens gingen verdiepen in deze materie, alvorens uitspraken te doen over zaken waar ze kennelijk geen verstand van hebben.

Ik ken maar een paar Nederlanders die niet alleen verstand hebben van de hondenrassen die voor dit werk geschikt zijn, maar ook daadwerkelijk van het werken met deze honden bij de bescherming van schapen tegen roofdieren (en veedieven).

Grote zware honden

Wat ik ervan begrepen heb, is dat dit altijd grote zware honden zijn, die duur zijn om te onderhouden. Ze werken nooit alleen maar minimaal met twee, en bij voorkeur – net als de wolf die in roedels jaagt – in familieverband.

Een groot deel van hun effect bestaat uit afschrikken. Dat betekent dus een hele hoop geblaf. Je zult er maar naast wonen.

Stel dat je als schapenhouder vijf koppels weidt, dan heb je dus minimaal tien van zulke grote honden nodig die je het hele jaar moet voeren. Ik heb vernomen dat een dergelijke hond je gemakkelijk 800 tot 1000 euro per jaar kost. Je moet wel hele grote koppels weiden wil dit uit kunnen.

Rasters bij het weiden op de stoppel

En dan de ‘wolfwerende rasters’: iedereen die daar een uitspraak over wil doen zou eerst eens zelf zo’n raster moeten gaan zetten. Vaste rasters zijn nog te doen, want die zet je maar één keer. Een ander verhaal zijn de rasters bij het weiden op stoppel in de winter. Dergelijke rasters bestaan hier vaak uit maar één draad (waarbij je de stroombron ook nog zeer verdekt moet opstellen, anders wordt hij gejat.)

Voor een wolfwerend raster zijn minimaal vier draden nodig, liever vijf, dat kost dus alleen aan materiaal al veel meer. Op de Drentse tv was een stukje te zien van het gemechaniseerd opzetten van een dergelijk raster, waarbij niet verteld werd wat de getoonde apparaten kosten, maar ik heb ook niet kunnen zien of deze apparatuur de draden ook weer kon oprollen.

De benodigde arbeid van het verplaatsen van de rasters wordt meestal niet meegerekend in het kostenplaatje van stoppel beweiding, maar is aanzienlijk, zeker bij deze wolfwerende rasters. Is er – of komt er – een vergoeding voor extra materiaal en arbeid, die nodig zijn om zo’n raster van tevoren te plaatsen (en voortdurend weer te verplaatsen)?

Aan vrijwilligers heeft de schapenhouder niks

Er schijnen vrijwilligers te zijn die zich aangeboden hebben om hierbij te komen helpen, maar de meeste schijnen dit alleen in het weekeinde te willen of kunnen doen (en als het niet regent?). Hier heeft de (semi-)professionele schapenhouder natuurlijk niets aan.

Ondertussen wordt het grootste probleem ten aanzien van wolven in Nederland niet, of maar zijdelings benoemd. Namelijk dat Nederland (over-)vol zit met mensen en alles wat daar tegenwoordig bij hoort.

En dan kom je toch uit op een basale vraag als: van wie is Nederland eigenlijk? Een groot deel van ons land is bezit van particulieren (al dan niet koninklijk) en (boeren)bedrijven enerzijds, en natuur- en landschapbeherende instanties anderzijds. Die bepalen of en hoeverre Jan met de Pet daar al of niet mag komen.

Waar moet de wolf dan van eten?

En bovendien welke plant en welk dier. Sterker nog, het wilde zwijn en het edelhert mogen er soms ook niet komen. Maar dus de wolf overal wel, en wat moet die dan eten?

Kijk eens wat er gebeurt in deze coronatijden als al die mensen in Nederland op vakantie gaan en dan een luchtje willen scheppen in de gedeelten van ‘natuurgebieden’ waar dat mag. Als er net zoveel herten zouden lopen, zouden overal geweren uit de kast komen. Moet de mens ook niet nodig ‘beheerd’ worden?

Natuur in Nederland? Zolang die beheerd moet worden volgens een plan dat achter een bureau bedacht wordt, noem ik het geen natuur maar een park.

En wolven in een park? In het Amsterdamse Bos? Wie gaat ze voeren? De schapenhouder?

J.C. Bottelier uit Uithuizen is gepensioneerd dierenarts

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu