'Wil Rutte geen gezeur in Jinek over coronamaatregelen? Stop dan met natrappen tussen kabinet, OMT en RIVM'

Premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Foto: ANP/Lex van Lieshout

Als premier Rutte minder discussie wil over de coronamaatregelen, moet hij eerst zelf de kikkers in de kruiwagen houden. Het Outbreak Management Team en RIVM ondermijnen het gezag van het kabinet, schrijft journalist Ernst Slagter in een opiniestuk.
Lees meer over
Opinie

Mark Rutte beklaagde zich dinsdag in zijn persconferentie over de onderwerpkeuze en gasten in talkshows als Jinek. De premier zou graag zien dat er aan praattafels minder discussie wordt gevoerd over de maatregelen van het kabinet. ,,Al ga ik daar natuurlijk niet over”, voegde hij er voor de zekerheid aan toe.

Duidelijkheid. Daar is de samenleving in deze verwarrende coronatijden inderdaad meer dan ooit bij gebaat. En hoewel de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown dinsdag in verschillende sectoren hard aankwam, was er ook begrip voor de ‘stevige hamerslag’ die uitgedeeld moet worden.

De meest ingrijpende maatregel? Dat was waarschijnlijk het besluit om restaurants, lunchrooms en cafés vanaf woensdagavond voor vier weken te sluiten. Een zware dobber, maar wel nodig, schreef minister De Jonge in een Kamerbrief. ,,Het sluiten van eet- en drinkgelegenheden is voor velen een harde boodschap. Hoewel het aantal clusters van besmettingen in de horeca relatief beperkt is, gaat het hierbij vaak wel meteen om grote groepen en om veel reisbewegingen.”

Maar toen kwam daar in de nacht van dinsdag op woensdag een schrijfsel van het Outbreak Management Team . Volgens de experts van het OMT was het openblijven van restaurants wel degelijk een optie geweest, mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en anderhalve meter afstand goed geregeld zouden zijn.

Geen positief advies van het RIVM

De uiteenlopende visies staan bepaald niet op zichzelf. Neem een pijnlijk voorbeeld van twee weken terug. Toen Rutte per direct een ‘dringend advies’ voor mondkapjes in het hele land naar buiten bracht, gaf RIVM-baas Jaap van Dissel vlak daarna aan dat er onderzoeken bestaan die minder positief over het nut van mondkapjes zijn.

,,Dat leidt bij ons dan tot de afweging dat we daar niet een positief advies over hebben uitgebracht. Dat is gewoon het verhaal. Dat er een ander besluit, op grond van politieke overwegingen wordt genomen, dat zij zo”, zei Van Dissel tegen de NOS .

Gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) merkte eerder al op dat hij zich verbaast over het wispelturige overheidsbeleid. ,,We blijven op bijna elk punt maar discussies voeren over pandemiebestrijding, terwijl de pandemie al in volle gang is.”

,, Kijk, dat Famke Louise iets in een talkshow roept, is prima en moet ze helemaalf zelf weten. Maar iedereen wist toch al hoe de baas van het RIVM over mondkapjes dacht? Als je dan na een oproep van de premier toch weer wilt laten weten hoe jij er over denkt, voelt dat als een trap na. Terwijl iedereen gebaat is bij eenduidig overheidsbeleid.”

‘We kunnen onszelf een cadeau doen door ons aan de maatregelen te houden’

Van Dissel trok woensdag in een briefing aan de Tweede Kamer de weinig verrassende conclusie dat Nederlanders de afgelopen tijd minder goed de geldende coronaregels hebben nageleefd. ,,We kunnen onszelf een cadeau doen door ons aan de maatregelen te houden”, merkte Van Dissel daarnaast op.

Een van die maatregelen is evenwel het dringende advies van Rutte om mondkapjes te dragen. Zou het daarom geen mooi cadeau van Van Dissel aan de samenleving zijn als het RIVM en het kabinet voortaan met één mond over de kap spreken?

Het OMT maakte alvast een opvallende ommezwaai door kenbaar te maken dat mondkapjes mogelijk toch wél nuttig zijn in de bestrijding van corona.

Is dat een kwestie van voortschrijdend inzicht of een halfslachtige poging om de rijen eindelijk te sluiten?

Misschien toch weer een dankbaar onderwerp voor Jinek en co.

Nieuws

Meest gelezen

menu