Wie roept Midden-Groningen eens tot de orde? Permanent wonen op bungalowpark De Leine moet mogen | Opinie

'Binnen de geldende regelgeving hoeft er geen belemmering te zijn om wonen op De Leine toe te staan.' Foto Archief Reyer Boxem

Ylona de Bruin roept namens bezorgde bewoners op tot een dubbelbestemming van bungalowpark De Leine, ook wel bekend als het ‘Smurfendorp’. Daarmee zou permanente bewoning toegestaan worden. De gemeenteraad van Midden-Groningen buigt zich 1 april over een initiatiefvoorstel.
Lees meer over
Opinie

Een loterij met als hoofdprijs je huis uit worden gezet: het lijkt wel of ze in Midden-Groningen helemaal van het padje zijn. De gemeente wil gaan handhaven tegen bewoning op recreatieparken, door via loting jaarlijks op elk park twee adressen aan te wijzen om te controleren. Ondertussen ligt er in de gemeenteraad een prachtig voorstel om permanent wonen op bungalowpark De Leine toe te staan, maar het college wijst dat af.

Landelijk beleid in aankomst

En dat terwijl de gemeente de bevoegdheid heeft om een bestemmingsplan te wijzigen. Bovendien zit er met de op handen zijnde Omgevingswet landelijk beleid aan te komen die permanent wonen op een vakantiepark mogelijk maakt.

Midden-Groningen gaat het moeilijk krijgen met die Omgevingswet. Er is sprake van een incompetent ambtenarenapparaat en een incompetent college van B en W.

De Leine is nooit in gebruik geweest als vakantiepark. Voor ongeveer de helft van de huizen zijn beschikkingen afgegeven om er te mogen wonen. De huizen inclusief grond zijn particulier eigendom. Er is geen beheerder, er zijn geen voorzieningen.

Wonen altijd gestimuleerd

De gemeente heeft het wonen van begin af aan gestimuleerd en toegestaan. Gezinnen, stelletjes en ouderen hebben hier een leven opgebouwd, net als hun kinderen die er sociale contacten hebben en in Kropswolde naar school gaan

Daar nu een einde aan maken is erg pijnlijk, zeker omdat er eerder nooit streng gehandhaafd is. Slechts één keer eerder werden enorme bedragen uitgegeven om toezichthouders langs te sturen en te controleren. Toen is één bewoner vertrokken. Daarna ging de kwestie weer uit als een nachtkaars.

Mislukt vakantiepark

De bewoners hebben een mooie invulling gegeven aan een mislukt vakantiepark, waar de gemeente nooit in heeft willen investeren. In het licht van de komende Omgevingswet kan je als gemeente hier nu alleen maar trots op zijn.

Want het is vanwege de investering van bewoners zelf dat De Leine een pareltje is geworden voor Midden-Groningen, een prachtige woonwijk waar mensen prettig en veilig wonen. Wegen, straatverlichting et cetera wordt door hen zelf onderhouden. De gemeente heeft er geen omkijken naar.

De Leine is anders

De Leine onderscheidt zich bovendien van de overige vakantieparken in de gemeente. Die zijn als zodanig opgezet en dat is te zien aan de aanwezigheid van een beheerder en voorzieningen als een receptie, speeltuin, zwembad en tennisbaan.

Gaandeweg werd de behoefte aan recreatief gebruik kennelijk minder, was het niet rendabel of aantrekkelijk genoeg. De gemeente investeerde zelf ook nooit in de parken, bijvoorbeeld om ze aantrekkelijker te maken voor toeristen.

In de omgeving van De Leine bij het Zuidlaardermeer zijn twee locaties waar voldoende recreatiemogelijkheden te vinden zijn: camping De Leine en camping Meerwijck. De laatste verhuurt luxe chalets, stacaravans en kampeerplekken.

Mensen op straat zetten

Maar de gemeente wil koste wat kost nu haar (on)zin doordrijven en mensen op straat zetten. Vijftigduizend euro per jaar voor handhavingskosten is bij lange na niet genoeg. Bewoners pikken dit niet en zullen de volledige rechtsgang benutten. Dat leidt noodgedwongen tot jarenlange procedures.

De bewoners kunnen ook niet anders, er zijn immers geen vergelijkbare en betaalbare alternatieven in een overspannen woningmarkt.

Geen drugsoverlast en hennepkwekerijen

Er is geen doel dat de ontruiming van De Leine rechtvaardigt. Er is, anders dan op allerlei andere plekken in Midden-Groningen, geen sprake van drugsoverlast, gewelddadige groepen jeugd, vechtpartijen, mishandelingen, witwaspraktijken, hennepkwekerijen, illegale prostitutie, mensenhandel, verpaupering van leegstaande panden en woningen met aardbevingsschade of illegale horeca. Een vakantiepark in Scharmer/Harkstede zit vol met arbeidsmigranten, ook dat is in De Leine niet aan de hand.

Toezicht en handhaving is op veel van deze plekken ver onder de maat. Het college van B en W weet niet wat ‘besturen en handhaven met menselijke maat’ inhoudt. Hoe wordt de gemeente Midden-Groningen met zo’n bestuur ooit een gezonde en fijne leefomgeving?

Bewoners blij, ondernemers blij

Binnen de geldende regelgeving hoeft er geen belemmering te zijn om wonen op De Leine toe te staan en activiteiten van bedrijven te legaliseren. Bewoners blij, ondernemers blij en eindeloos soebatten en procedures voeren, tot de Raad van State aan toe, wordt overbodig.

De gemeente hoeft slechts één zinnetje in het bestemmingsplan aan te passen: met een dubbelbestemming worden recreatie en wonen toegestaan op De Leine. Wie roept deze gemeente eens tot de orde?


Ylona de Bruin schreef dit stuk namens Belangengroep bewoners en huurders van bungalowpark De Leine

Nieuws

menu