Oranje heeft WK-ticket binnen, maar de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar gaat, alle beloftes ten spijt, onverminderd door | opinie

'De tijd dringt voor Qatar om dwangarbeid af te schaffen en arbeidsmigranten beter te beschermen.' Foto: Shutterstock

Nu Oranje het ticket naar het WK voetbal in Qatar binnen heeft, wijst Amnesty International er nog eens op dat de arbeidsmigranten die daar worden ingezet voor het WK onverminderd worden uitgebuit.
Lees meer over
Opinie

Met nog maar een jaar te gaan tot het wereldkampioenschap voetbal in 2022, dringt de tijd voor Qatar om zijn belofte na te komen om het kafala-systeem (dwangarbeid) af te schaffen en arbeidsmigranten beter te beschermen.

Qatar heeft in 2017 weliswaar een aantal positieve hervormingen doorgevoerd voor arbeidsmigranten, maar toch constateren wij in onze ‘Reality Check 2021’ dat de vooruitgang op dat gebied het afgelopen jaar is gestagneerd. Er is nog steeds sprake van uitbuiting, de ergste uitwassen van het kafala-systeem steken de kop weer op en een aantal van de recente hervormingen worden ondermijnd.

Organisaties die arbeidsmigranten in Qatar ondersteunen, vertelden ons dat sommige werkgevers het arbeidsmigranten onmogelijk maken om van baan te veranderen, bijvoorbeeld door salarissen en uitkeringen in te houden, de verblijfsvergunning in te nemen of een klacht in te dienen wegens ‘weglopen van een baan’, wat in Qatar een misdrijf is. Ook is het werknemers nog steeds verboden zich te organiseren om collectief voor hun rechten te vechten en lid te worden van een vakbond.

Doodsoorzaak nauwelijks onderzocht

Hoewel er een bewezen verband bestaat tussen onveilige arbeidsomstandigheden en de dood van duizenden arbeidsmigranten, heeft Qatar hun overlijden niet onderzocht. Qatar geeft routinematig overlijdensakten af voor arbeidsmigranten, zonder adequaat onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. Vaak wordt hun dood toegeschreven aan ‘natuurlijke oorzaken’ of ‘een hartstilstand’. Deze vage termen zeggen niks over onderliggende oorzaken.

Hierdoor wordt nabestaanden de mogelijkheid ontnomen om erachter te komen wat er met hun geliefden is gebeurd en kunnen zij ook geen compensatie krijgen van de autoriteiten van Qatar. Veel nabestaanden hebben financiële problemen na het verlies van hun belangrijkste kostwinner.

Hoewel er enkele nieuwe beschermingsmaatregelen voor werknemers kwamen, blijven er grote risico’s bestaan. De nieuwe regelgeving omvat bijvoorbeeld geen verplichte rusttijden die evenredig zijn aan het klimaat of het soort werk dat wordt verricht.

Qatar mag niet berusten

Wij roepen de Qatarese autoriteiten op om actie te ondernemen en het hervormingsproces te versnellen. Qatar mag niet berusten in het feit dat duizenden werknemers het risico lopen te worden uitgebuit door gewetenloze werkgevers. Velen zijn niet in staat van baan te veranderen als ze dat willen en krijgen hun loon nog steeds niet volledig uitbetaald. Na het WK zal het lot van de arbeiders die in Qatar blijven nog onzekerder zijn.

Ook de organisator van het WK, de wereldvoetbalbond FIFA, moet zijn verantwoordelijkheid nakomen om de mensenrechtenrisico’s verbonden aan het toernooi te identificeren, te voorkomen, te beperken en schade te compenseren. Het gaat dan ook om risico’s voor werknemers in sectoren zoals hotels, horeca en transport.

De FIFA moet zijn invloed gebruiken, zowel in het openbaar als privé, om de regering van Qatar op te roepen haar programma van arbeidshervormingen uit te voeren vóór de openingswedstrijd van het WK.

Ruud Bosgraaf is woordvoerder van Amnesty International

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu