Dit is hét moment om ons te verzetten tegen de komst van een kerncentrale en te eisen dat Groningen niet langer als afvoerputje van Den Haag wordt gebruikt | opinie

De Eemshaven, waar de kerncentrale eventueel zou moeten komen, op 28 februari 2021. In de verte de tankterminal Royal Vopak Foto: Jan Zeeman

Tijdens het RTL verkiezingsdebat stelde Lilian Marijnissen Mark Rutte de vraag waar zijn gewenste kerncentrale mag komen. Zonder blikken of blozen zei hij ‘in Groningen’. Voor hem de normaalste zaak van de wereld.
Lees meer over
Opinie

Voor veel Groningers die meekeken was het een klap in het gezicht. De ellende die door Den Haag werd aangericht met de gaswinning is nog lang niet opgelost. Zelfs op de dag van het debat was er nog een aardbeving.

Afvoerputje van Den Haag

De achteloosheid waarmee Rutte Groningen aanwees als locatie voor een kerncentrale moet iedereen te denken geven. Dit is hét moment om ons niet alleen te verzetten tegen de komst van een kerncentrale maar te eisen dat we niet langer als afvoerputje van Den Haag worden gebruikt.

Vooral coalitiepartijen houden zich angstvallig stil deze verkiezingscampagne over de ramp die in Groningen is veroorzaakt. Vele tienduizenden Groningers wachten nog steeds in hun kapotte huis. Duizenden zijn er ziek van. Er is door den Haag 400 miljard verdiend aan het gas uit onze bodem, maar een rechtvaardige oplossing voor alle gedupeerden kwam er niet.

Lichtjaren reizen

Elke keer als er wat verdiend kan worden weet Den Haag precies waar Groningen ligt. Elke keer als we iets nodig hebben liggen we lichtjaren reizen van Den Haag af.

Niet alleen met de ellende door de gaswinning wordt Groningen in de steek gelaten. Onlangs presenteerde het kabinet de nieuwe verdeling van het geld voor gemeenten. Alle gemeenten behalve de stad worden hard gekort.

Nog minder geld voor jeugdzorg. Nog minder geld voor ouderenzorg. En die snelle spoorverbindingen waar al jaren over gepraat wordt? Ook daar wordt geen enkele zekerheid over gegeven door de regeringspartijen.

Flinke veiligheidsrisico’s

Maar nu er gepraat wordt over een kerncentrale weet Rutte Groningen heel snel te vinden. Kerncentrales zijn duur, er is nog geen oplossing voor het afval en er zijn flinke veiligheidsrisico’s. Het is dus sowieso al geen goed idee om er een te bouwen. Maar een kerncentrale in een aardbevingsgebied?

Als Statenlid in de provincie Groningen viel me op dat er een constante was in de debatten over steun en geld dat Groningen nodig had uit Den Haag. Bestuurspartijen drukten initiatieven al snel de kop in, onder het mom van ‘we moeten geen calimero zijn’ en ‘niet onze hand ophouden’. Vooral niet teveel eisen, vooral vriendelijk vragen.

De loper uitgelegd

Rutte speelde daar in het RTL debat handig op in. De regio wilde immers toch zelf graag de energieprovincie zijn? Ze hebben de loper voor hem uitgelegd. En Rutte is nooit te beroerd is daar met zijn modderpoten overheen te stampen.

Nu ik Kamerlid ben zie ik hoe anders steden en regio’s in de Randstad en sommige steden uit Brabant dat doen. Die eisen gewoon miljarden. En ze krijgen het vaak ook.

Dat Groningen wordt achtergesteld is absoluut niet de schuld van Groningen. Maar dit is wel het moment om te leren van regio’s die niet om kruimels maar om de koek vragen. We moeten het zelf opeisen.

Brutaal voorstel

Jarenlang zorgde Groningen voor rijkdom voor Nederland. 88 procent van het geld in het Fonds Economische Structuurversterking dat gevuld werd met de aardgasbaten ging naar de Randstad. Slechts één procent kwam in Groningen terecht. En nu? Nu moeten wij het brutale voorstel van Rutte accepteren om hier een kerncentrale te bouwen?

Absoluut niet. Het is tijd voor de Groninger bestuurders om de rug te rechten en wat ons toekomt op te eisen. Dat vraagt lef en bravoure. Wij hebben genoeg geleden. Het is tijd voor een kabinet dat kiest voor de regio en voor een regio die niet met zich laat sollen.

Sandra Beckerman uit Groningen is Tweede Kamerlid voor de SP. Komende vrijdag 5 maart doet ze mee aan het Gronings Verkiezingsdebat in FORUM, klik hier voor meer info.

Nieuws

Meest gelezen

menu