Schiet niet automatisch in een kramp bij een schouderklopje of een knipoog. Het is geen vaststaande mannelijke eigenschap om zich aan vrouwen te vergrijpen | opinie

'Het is geen vaststaande mannelijke eigenschap om zich aan vrouwen te vergrijpen.' Foto: Shutterstock

Wat bezielt de man die dickpics stuurt naar vrouwelijke collega’s, of zijn handen niet kan thuishouden? Frits Bosch vindt het opvallend dat mannen veelal zwijgen.
Lees meer over
Opinie

Sinds de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn de verhoudingen duidelijk: we hebben – mannen en vrouwen – een sociaal maatschappelijk probleem met elkaar.

Mannen belagen vrouwen met ongewenste aanrakingen of berichtjes, vrouwen weten niet wat ze met het wangedrag aan moeten en laten het er maar liever bij zitten, vaak uit angst zichzelf in de vingers te snijden met een verklaring die toch niet serieus wordt genomen, of geloofd, en als een boemerang kan terugkomen.

Naar deze vaststelling gedragen mannen zich ook, zodra er weer een #metoo-schandaal aan het licht is gekomen. Je hoort ze niet meer. Ze nemen gedwee plaats in het beklaagdenbankje. Ze worden geknipt en geschoren en dan kun je beter stilzitten, luisteren en je mond houden.

Niet de tijd voor relativering

Ze voelen maar al te goed aan dat het voor een relativerend tegengeluid nu niet de tijd is; daarvoor zijn de nare ervaringen van vrouwen, aangedaan door mannen, te ernstig. Mannen die je wel hoort, praten vooral met vrouwen mee. Hoe erg het is wat mannen doen.

Zo zou je haast aannemen dat het een vaststaande mannelijke eigenschap is om zich aan vrouwen te vergrijpen. Het tegendeel is waar.

Om te begrijpen waar de driften vandaan komen om vrouwen fysiek of met berichtjes en dickpics te belagen, moeten we terug naar de oertijd. Van nature heeft de man de drang om zijn zaad te verspreiden over meerdere vrouwen, vanuit het instinct om de soort in stand te houden. Dat instinct heeft zich in de loop van de geschiedenis moeten aanpassen aan ‘de beschaving’, waar monogamie inmiddels de ingesnoerde norm is. Nog altijd gaat niet iedere man dat gemakkelijk af.

Mannen worden eenzamer

Een bijkomende verklaring is dat mannen eenzamer worden. Volgens onderzoek van het ‘Survey Centre on American Life’ maken mannen steeds minder deel uit van vriendengroepen. In 1990 zei 55 procent van Amerikaanse mannen zes dierbare vrienden te hebben, tegenwoordig zegt 27 procent dit. 15 procent heeft helemaal geen dierbare vriend, een vervijfvoudiging sinds 1990.

Psycholoog Robert Garfield zegt dat mannen snakken naar vriendschap, maar ze zijn opgevoed om zich competitief op te stellen, terughoudend en beheerst. Mannen hebben het moeilijk met de opkomst van vrouwen en LGBT via doelgerichte inclusie en quota. Dit brengt mannen volgens Garfield in een soort vechtmodus.

Mannen uiten zich op sociale media en in games, maar dat vervult geen echte behoefte. Mannen raken steeds meer geïsoleerd en zo voelen zij dat ook.

Meeste echtscheidingen initiatief van vrouwen

Jongens zijn net zo open en emotioneel als meisjes. Het verschil treedt op na de pubertijd. Als mannen gaan werken, wringen ze zich in het keurslijf dat van hen verwacht wordt. Twee derde van de echtscheidingen zijn het initiatief van vrouwen. Ze menen dat hun man emotioneel incompetent is en accepteren dat niet langer.

Mannen die vrouwen ongewenst seksueel benaderen en intimideren, kan niet door de beugel. Pas tegelijkertijd op voor de beeldvorming. Wees alert, maar schiet niet automatisch in een kramp bij een schouderklopje of een knipoog; dat zijn in beginsel doodnormale omgangsvormen.

We doen er goed aan erbij stil te staan dat ‘predators’ een minderheid vormen. Er is ook een ‘andere man’ die we veel vaker tegenkomen. De man bij voorbaat het nadeel van de twijfel geven, komt onze samenleving niet ten goede.

Frits Bosch is socioloog, econoom en auteur van ‘Feminisme op de werkvloer’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu