Meer ic-bedden, hogere salarissen en maatschappelijke dienstplicht. Tien punten als voorzet voor een deltaplan voor de zorg | opinie

De corona-verpleegafdeling in het Scheper Ziekenhuis van Treant in Emmen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Hoe gaan we voorkomen dat we de plank blijven misslaan in de zorg?, vraagt Edwin Hageman zich af. Hij pleit voor een deltaplan voor de zorg en doet een voorzet in 10 punten.
Lees meer over
Opinie

De afgelopen maanden zijn we druk in de weer om de gevolgen van de coronapandemie te beperken. Dat lukt soms goed, maar soms lijken we de plank ook mis te slaan. Wat gaan we nu structureel doen? Ik roep hierbij iedereen op om mee te denken over het opstellen van een deltaplan voor de zorg.

Hierbij mijn voorzet in 10 punten:

1. We schalen het aantal ic-bedden op en trekken hier structureel geld voor uit. Natuurlijk kost dit geld. Een snelle rekensom leert dat een ic-bed gemiddeld 2000 euro per dag kost, dus voor 1000 bedden een heel jaar is dat structureel 750 miljoen, dat is 45 euro per inwoner per jaar, nog geen 4 euro per maand.

Terug naar één basisverzekering

2. We gaan terug naar één basisverzekering met een standaardpakket en een wettelijk vastgesteld tarief. Daarmee halen we de concurrentie uit de basisverzekering. Iedereen heeft recht op een gelijkwaardig zorgpakket voor een zelfde prijs. En natuurlijk blijft de zorgtoeslag.

3. We investeren in meer opleidingsplaatsen voor verpleegkundigen en artsen. Dat doen we door studeren aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld geen collegegeld te vragen, de scholen extra geld te geven voor zorgopleidingen en ook voldoende stageplaatsen mogelijk te maken.

4. We verhogen de salarissen in de zorg voor verpleegkundigen en toppen de salarissen van medisch specialisten af. Dat er specialisten zijn die door de marktwerking tonnen verdienen, gaat er bij mij niet in. Zorg is geen verdienmodel, zorg gaat over mensen. Natuurlijk moet je iemand die lang studeert goed belonen, maar er is een grens.

Verzekeraars veel te machtig

5. We gaan onderzoeken of we de driedeling van verzekerde, verzekeraar en zorgverlener voor de basisverzekering niet beter kunnen opheffen. Ik heb het gevoel dat de verzekeraars veel te machtig zijn, de zorgverleners onder druk zetten en de verzekerde het nakijken heeft. Zorg is een basisbehoefte en die zou je in mijn ogen ook als collectieve voorziening moeten aanbieden.

6. Houd rekening met toekomstige pandemieën door (delen van) ziekenhuizen hiervoor in te richten. Dat kan regionaal maar misschien ook door landelijk 2 of 3 locaties/ziekenhuizen aan te wijzen die in geval van een pandemie de specialistische zorg oppakken. Alles moet erop gericht zijn om de normale zorg te scheiden en niet te laten lijden onder de tijdelijk extra druk. We moeten accepteren dat we structureel overcapaciteit in de zorg creëren en betalen.

7. Maatschappelijke dienstplicht invoeren, om hiermee structureel handjes beschikbaar te hebben om bij vaccineren, testen of zorgverlening te kunnen bijspringen in geval van nood. Maar ook in ‘normale’ tijden kan de zorg hier extra capaciteit door krijgen. Er is niets mis mee om jongeren iets voor de maatschappij te laten doen.

Beetje vrijheid en privacy inleveren

8. We leveren voor onze gezondheid een beetje van onze vrijheid en privacy in. Dus als je bijvoorbeeld positief getest bent, dan is dat bekend en moet je je ook even houden aan de regels en kom je nergens binnen.

9. Dit alles zal geld kosten en we ontkomen er niet aan allemaal een duit in het zakje te doen. Er zit denk ik niets anders op dan alle belastingen wat te verhogen. Maar als we allemaal een paar euro per maand inleveren, krijgen we er veel meer levensvreugde voor terug.

10. En de laatste is denk ik de lastigste: prima als je vindt dat een maatregel die democratisch vastgesteld wordt te ver gaat, zoals een vaccinatieplicht, maar accepteer dan ook dat je vrijheid beperkt wordt. De vrijheid van ons allen begint waar die van een ander eindigt.

Ik hoop dat er een mooie discussie ontstaat en dat we samen gaan werken aan een deltaplan voor de zorg!

Edwin Hageman is VVD-raadslid in Tynaarlo

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu