Les 1 in de economie: schaarste werkt prijsopdrijvend. Wees daarom alert en trap niet in alle verhalen over tekorten | opinie

'De bouwmarkten zien een run op isolatiemateriaal. Ja en?' Foto: ANP/Vincent Jannink

Door verhalen over schaarste zijn we banger geworden om naast het te vissen, stelt Dick W. Offringa. Volgens hem moeten we voorkomen dat we met z’n allen weer aan het hamsteren slaan.
Lees meer over
Opinie

Ik word een beetje moe van alle verhalen over almaar schaarser wordende producten. Want, zoals les 1 in de economie leert, werkt schaarste prijsopdrijvend. Vaker en vaker leggen we daardoor als consument extra geld voor onze aankopen op tafel. Mijn advies is: wees alert en trap niet in alle verhalen die over ons worden uitgespreid.

Ik heb het gevoel dat momenteel door het bedrijfsleven veel leugentjes om hun bestwil worden gebezigd om hun inkomsten te verhogen. Sinds de schaarste aan coronahulpmiddelen en aan het vaccin lijken we vatbaarder voor angst om iets niet te kunnen krijgen. Zo beginnen we ongewild weer producten te hamsteren, net als in de beginperiode van de corona-epidemie.

Het klopt dat door corona de aanvoer van belangrijke en onbelangrijke producten uit Azië is gestokt. De grote transport-inhaal-vraag doet nu de belevering aan Europa opnieuw vertragen en door schaarste aan containers stijgen de vervoerstarieven sky high . Dat werkt prijsopdrijvend maar hoeveel werkelijk voor elk product afzonderlijk?

Er speelt meer dan alleen een tekort aan chips

Ja, er is een tekort aan chips waardoor bepaalde auto’s niet gefabriceerd kunnen worden en we overgeleverd zijn aan duurder wordende tweedehands auto’s. Ondertussen komt wel de ene na de andere goedkope private-lease-aanbieding binnen. Blijkbaar speelt er meer dan alleen een tekort aan chips.

Apple kan door gebrek aan onderdelen een beperkt aantal van zijn allernieuwste toestellen aanleveren. Dol op de nieuwste gadgets leggen consumenten honderden euro’s meer neer om toch dat schaarse toestel te bemachtigen.

Door het dure gas stappen we massaal over op houtstook, hoor ik. De handel roept dat voorraden snel opraken en wij betalen grif meer voor dat hout dan aan gaskosten bespaard kan worden. Is er dan schaarste aan hout? Lijkt me na alle herfststormen heel vreemd toe. Voor de run op elektrische inductiekookplaten geldt hetzelfde voordeelverlies.

Een run op isolatiemateriaal. Ja en?

De bouwmarkten zien een run op isolatiemateriaal. Ja en? Dat materiaal wordt gezien de folders toch altijd in deze kouder wordende periode meer verkocht dan in de zomer? Binnenkort zullen de glasleveranciers ook wel klagen evenals de producenten van purschuim, enzovoorts.

De speelgoedsector verwacht door de haperende aanvoer uit China rond Sint en Kerst een tekort aan speelgoed. Voorkom kinderverdriet en doe nu snel uw inkopen, luidt de boodschap. Terwijl de sector de oude voorraden wegwerkt, vergeten we na te gaan of we voor die goedkope Chinese troep minder maar betere cadeaus kunnen bedenken.

Zelfs in een kledingzaak spreekt men van schaarste. De fabrikanten legen eerst hun bestaande corona-voorraden voordat ze nieuwe mode willen aanleveren. De winkels zelf raken zo ook hun oude voorraden tegen mooie prijzen kwijt.

De ellende van valse prijsopdrijving

Ik heb niet bijgehouden hoeveel producten uit angst voor schaarste al in prijs zijn gestegen. In de winkelmandjes van consumentensites komen lang niet alle producten voor. En hebt u de oude folders van de bouwmarkten, meubel- en keukenzaken of supermarkten bewaard? Nee? Dat is jammer. Het zou ‘aardig’ vergelijkingsmateriaal opleveren.

De ellende van valse prijsopdrijvende zaken is, dat ze de inflatie extra bevorderen. Loonsverhogingen zullen onder de werkenden niet tot meer welvaart leiden en veel gepensioneerden zullen hun uitgaven moeten beperken. Maar het allerergste is dat mensen uit angst weer de neiging krijgen om te hamsteren.

Dick W. Offringa uit Siegerswoude is oud-journalist van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu