De traumatische gevolgen van het bezoekverbod: 'Mijn moeder blijft achter in het verpleegtehuis, terwijl ze weet dat ze gaat sterven maar wij haar niet mogen bezoeken'

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus. Foto: "Bart Maat"

De overheid wil de allerkwetsbaarste inwoners van verpleegtehuizen beschermen met een bezoekverbod, maar het resultaat is een traumatisch levenseinde van een stervende vrouw van 94.
Lees meer over
Opinie

‘T Is ja aarger dan oorlog” zegt mijn moeder in onvervalst Gronings in een telefoongesprek. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen dat de ‘goede’ bedoeling van een overheid tot een gruwelijk tafereel heeft geleid en wat zegt dat dan over de overheid? Kan een overheid zomaar de Grondwet en de fundamentele mensenrechten van de allerkwetsbaarste inwoners schenden en ter zijde schuiven en zijn de ingezette middelen - het verbod op bezoek in verpleegtehuizen - wel in lijn met de beschermingsdoelstellingen? Is hier niet de proportionaliteit en de legitimiteit van de overheid zelf in het geding?